Sindicaliştii de la combinatul siderurgic din Hunedoara, alături de colegii din Confederaţia Cartel Alfa din întreaga ţară, participă, astăzi şi mâine, la două acţiuni ample de protest în Bucureşti. Principala problemă revendicată de sindicalişti este pericolul falimentării industriei siderurgice, din cauza taxării împovărătoare la energie electrică şi liberalizării preţurilor la gaze naturale.
Suprataxarea energiei electrice
Ieri, Petru Vaidoş (foto), liderul Sindicatului „Siderurgistul” Hunedoara, afiliat FSS Metarom, a declarat, într-o conferinţă de presă, că suprataxarea energiei electrice şi liberalizarea preţului la gaze naturale determină „dezindustrializarea României”. Pentru a înţelege care sunt problemele patronatului şi sindicatelor din industria siderurgică de feroase şi neferoase, liderul sindical a explicat ce se întâmplă de fapt.
În primul rând, fără să ţină cont de realităţile economice de la noi, România a supralicitat o directivă europeană şi, prin Legea nr. 220/2008, a stabilit să atingă un procent de energie regenerabilă de 38 la sută, până în 2020, în condiţiile în care avea dispusă o limită mult mai modestă, de 24 la sută. Impactul acestei decizii este, desigur, asupra consumatorului, care este încărcat cu taxe dificil de plătit.
Mai exact, acum, combinatul de la Hunedoara, de exemplu, este suprataxat la energia electrică, valoarea taxelor suplimentare fiind de aproximativ 75 de lei pe Mwh: 23,1 lei pe MWh taxa de cogenerare şi 51,5 lei pe MWh „certificatele verzi”. Această suprataxare, evident, se regăseşte în preţurile produselor industriale, preţuri care, astfel, devin necompetitive pe piaţa internaţională.
Gulere albe pentru profituri verzi
De această suprataxare beneficiază, totuşi, cineva: investitorii în energia regenerabilă, care sunt subvenţionaţi tocmai din aceste taxe suplimentare. În aceste condiţii, investitorii se pot lăuda cu profituri mai mult decât generoase, în timp ce consumatorii industriali sunt duşi către faliment.
Din ceea ce spunea Petru Vaidoş, se pare că există, la nivel înalt, o presiune uriaşă a susţinătorilor acestor investitori în energie regenerabilă, presiune exercitată, cel mai probabil, şi printr-un sistem de relaţii bine pus la punct. „Dacă mai avem în vedere că echipamentele şi utilajele folosite în centralele de energie regenerabilă nu sunt produse în România, se prefigurează scenariul scoaterii din ţară a unor sume imense de bani pentru susţinerea industriilor din alte ţări”, se arată într-o scrisoare sindicală adresată Guvernului României.
Gazul devine exagerat de scump
Interesant este că România menţine această presiune uriaşă asupra industriei româneşti, în condiţiile în care o ţară ca Germania a creat excepţii de la reguli, scutind industria prelucrătoare de plata taxelor pe energia regenerabilă.
O altă împovărare a industriei siderurgice româneşti este cea provenind din liberalizarea preţului la gazele naturale. Sindicaliştii susţin că, de exemplu, imediat după adoptarea unei hotărâri de guvern, în 22 ianuarie 2013, referitoare la preţul de achiziţie a gazelor naturale, în primele trei luni, acest preţ a crescut cu 21 la sută, continuând să se majoreze în medie cu 12 la sută în fiecare trimestru. Dintr-un calcul simplu, rezultă că, în octombrie 2014, preţul gazelor naturale va ajunge să fie cu 160 la sută mai mare decât în ianuarie 2013.
Cu oamenii în stradă
Toate aceste presiuni asupra consumatorilor industriali au generat o tensiune socială majoră, inclusiv viitorul combinatului de la Hunedoara fiind pus sub semnul întrebării. Chiar şi patronatele din industrie, reprezentând 3.500 de companii, cu peste 500.000 de angajaţi, au avertizat guvernul că lucrurile nu pot continua aşa: …„companiile din România au un cost mediu al energiei electrice de 80 de dolari pe MWh, în vreme ce competitorii lor plătesc aproximativ 50 de dolari pe MWh în Germania, 60 de dolari pe MWh în Franţa sau mai puţin de 40 de dolari pe MWh în SUA”.
Într-o încercare disperată de a atrage atenţia guvernului faţă de aceste probleme grave, sindicaliştii de la Hunedoara, alături de colegi din federaţiile afiliate Cartel „Alfa”, vor fi, astăzi şi mâine, la Bucureşti, organizând două manifestaţii de amploare.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…