O hunedoreancă din comuna Vorţa, Larisa Bologa (foto), trece printr-o situaţie greu de aşternut pe hârtie. De doi ani, trei câini, Poni, Rex şi Pufi, pe care i-a crescut de mici, au dispărut. Bănuiala fetei era că i-au fost furaţi. Şi s-a adeverit. I-a găsit pe doi dintre ei la o stână din Buceş, la un cioban. Nu i-a putut recupera, ciobanul nu a vrut nici în ruptul capului să i-i dea. A apelat la ajutorul poliţiştilor, dar a trăit o mare dezamăgire. Pe lângă cuvintele jignitoare pe care le-a auzit din partea lor, pe plângerea care a depus-o la Poliţie s-a aşternut praful. Poliţiştii nu au făcut lumină în acest caz, deşi lucrurile sunt foarte simple şi clare.
”Nebuna”
În 20 iulie anul acesta s-au împlinit doi ani de când câinii Larisei Bologa au fost furaţi de la o fermă pe care familia ei o are în marginea satului Valea Poienii, din comuna Vorţa. I-a căutat peste tot ca, după un an, să afle de la un vânător din Vorţa unde sunt căţeii. Erau la o stână a unui cioban din satul Stănija, comuna Buceş. Larisa a mers la stână şi i-a găsit pe doi dintre câini, pe Poni şi Pufi. Câinii au recunoscut-o, unul dintre ei a venit la ea şi i s-a aşternut la picioare. Semn că încă o recunoştea drept stăpână. Însă, poliţiştii din Buceş nu au înţeles acest lucru. Degeaba le-a arătat carnetele de sănătate ale căţeilor, le-a arătat fotografii cu ei, nu i-a convins. Au plimbat-o de la Postul de Poliţie din Buceş, la cel din Vorţa, neştiind de competenţa cui este cazul. Mai grav de atât, tânăra spune că în discuţiile dintre poliţişti, şeful de post din Vorţa, Daniel Lupşa, care între timp s-a pensionat, a numit-o ”nebună”. Nu a fost singura dată când a auzit cuvinte grele din gura poliţiştilor. Şi cu alte ocazii, oamenii legii au insultat-o. ”Poliţiştii m-au făcut în toate felurile, de faţă cu avocatul. Mi-au spus că dacă aveau microcip, îi puteam lua. Am martori că sunt câinii mei, am fotografii cu ei, dar astea nu au contat”, ne-a mărturisit tânăra. Aceasta a mai dat de înţeles că poliţiştilor nu le-ar fi străin gustul brânzei şi al laptelui de la oile ciobanului care a furat câinii. De aceea au neglijat cu bună ştiinţă plângerea ei.
Larisa mai spune că ciobanul din Buceş trece în timpul verii cu oile prin Vorţa, în fiecare an. Trecea şi pe lângă ferma familiei ei, atunci fiind momentul când a furat câinii. Când tânăra a mers la el la stână, ciobanul nu a vrut să recunoască nimic. Chiar dacă fata i-a adus un argument imbatabil: unul dintre căţei, Pufi, e şchiop din naştere şi e imposibil să nu-l recunoşti şi după un an sau doi. Ciobanul i-a răspuns că de fapt câinele a fost muşcat şi de aceea e şchiop. Larisa nu a luat căţeii de la stână, deşi putea. A crezut şi a sperat că îi va recupera cu ajutorul poliţiştilor. Dar degeaba. Acum nu mai ştie unde sunt căţeii. Poate că ciobanul a vrut să se scape de ei… Poate nu îi va mai vedea niciodată…
La punctele de vedere pe care le-am cerut poliţiştilor care au tangenţe cu acest caz şi pe care i-am întrebat de ce nu s-a făcut nimic de un an, ne-am lovit de răspunsuri reci, procedurale. La un număr de telefon, care aparţine unui poliţist din Vorţa, a răspuns cineva care s-a recomandat a fi adjunctul şefului de post din comună, Alex Lupaş. Acesta ne-a îndrumat în mod repetat să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, fără să-şi asume un răspuns avizat. Şeful Secţiei de Poliţie Ilia, comisarul şef Cornel Aringhel, în arondismentul căreia se află Secţia de la Vorţa, nu ştia nimic despre dosar. Făcând referire la procedură, a spus că pe el procurorul de caz nu l-a sesizat despre vreo neregulă sau despre faptul că dosarul în care se anchetează furtul câinilor ar fi tergiversat. Ultimul punct de vedere, la fel de oficial, l-am primit de la purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, care ne-a spus următoarele: ”Dosarul de furt calificat este în lucru la Postul de Poliţie Vorţa, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva. Dacă persoana vătămată are vreo nelămurire sau nemulţumire vizavi de modalitatea de soluţionare a acestuia să se adreseze cu o plângere Parchetului. Procurorul de caz va face verificări şi va dispune măsurile legale care se impun.”
Cel mai de nădejde prieten
În încercarea de a afla care ar fi putut fi mobilul furtului câinilor l-am contactat pe Pavel Iovăneasă, un crescător de ovine din judeţ. De la el am aflat care-i rolul şi importanţa unui câine la o stână. ”Câinele e paznicul turmei. Omul nu poate face ce face câinele. Deşi doarme, el veghează turma. Simţurile câinelui sunt foarte fine, simte orice duşman de la distanţă şi te atenţionează. Nici 10 oameni nu pot face la o stână ceea ce face un câine. De aceea este foarte preţios pentru un cioban un câine bun”, ne-a explicat Iovăneasă. La cele spuse de el, aş mai spune că în tradiţiile noastre, câinele este cel mai de nădejde prieten al omului şi cu atât mai mare ar trebui să fie ruşinea pe capul celor care nu ştiu acest lucru. Al celor în ochii cărora un stăpân care îşi caută câinii este ”nebun”.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Saraca fata!.Nu te lasa,mergi mai departe la procuratura.Succes
La majoritatea posturilor de politie comunale sunt agenti incompetenti, de care nu dai niciodata ( sunt pe teren, chipurile ). IPJ-ul ar trebui sa-i verifice mai des, nu sa-i lase de capul lor, astia de la comune sunt stat i stat, mai tari ca ministra de interne.