Actualitate

Pompierii hunedoreni, solicitaţi mai mult, dar intervin mai rapid

Natalia Bumbac

Până la sfârşitul acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara şi-a propus să înfiinţeze un punct de lucru temporar în zona cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia.

Scopul acestuia este de a acorda asistenţă medicală de urgenţă turiştilor care vizitează monumentul istoric, dat fiind numărul mare al acestora din ultima perioadă. Un punct temporar de asistenţă medicală funcţionează deja în apropierea Mănăstirii Prislop în zilele în care lăcaşul de cult este vizitat de mii de pelerini. Datele au fost prezentate de lt. colonel Viorel Demean (foto), inspectorul şef al ISU Hunedoara, cu ocazia bilanţului activităţii inspectoratului pe primele şase luni ale anului.

Numărul intervenţiilor, în creştere
„Am discutat cu directorul Salvital, Petru Mărginean, pentru a prelua în comodat o autoutilitară 4×4 pe care asociaţia o are la Vulcan, pentru a o folosi la un punct de lucru temporar de la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Este necesar acest punct, deoarece zona respectivă nu are semnal GSM, iar cea mai apropiată unitate medicală se află la o distanţă de 35 de kilometri, la Orăştie. De asemenea, vrem să suplimentăm cu un echipaj medical (asta dacă primim ambulanţe noi) subunitatea de la Geoagiu. Iar pe perioada estivală să dislocăm în Staţiunea Geoagiu Băi un echipaj de stingere a incendiilor şi unul medical. La Prislop funcţionează un punct temporar de asistenţă medicală în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică”, a declarat lt. colonel Viorel Demean. La capitolul realizărilor din acest an, inspectorul şef al ISU Hunedoara a enumerat înfiinţarea punctului de lucru de la Bretea Română şi a Centrului zonal de antrenament de la Orăştie, la care sunt instruiţi pompierii hunedoreni şi din alte nouă judeţe.
În ceea ce priveşte intervenţiile din primele şase luni ale lui 2017, inspectorul şef al ISU Hunedoara a arătat că numărul acestora a crescut cu aproape 17 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în prima jumătate a anului 2016, pompierii hunedoreni au intervenit în 8.048 de cazuri, iar în acest an, la 9.401 de cazuri. Cele mai multe intervenţii în primele luni ale anului 2017, peste 5.000, le-au avut echipajele SMURD. La capitolul timpilor medii de răspuns, ISU Hunedoara se situează sub media naţională. Astfel, echipajele de stingere au înregistrat o medie de 12 minute, faţă de media naţională de 14 minute şi echipajele SMURD – 10 minute, media naţională fiind de 12 minute. În privinţa dotărilor de la ISU Hunedoara, inspectorul şef a arătat că ar fi nevoie de o înlocuire a ambulanţelor, unele dintre ele având o vechime mai mare de 10 ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura