Atunci când a fost înfiinţat, Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara a fost prezentat drept o formaţie de profesionişti, care pot face faţă oricăror provocări muzicale. Doar că, artiştii hunedoreni nu au putut să-şi demonstreze utilitatea la un eveniment muzical care s-a petrecut în luna aprilie şi care a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Hunedoara. Este vorba de a IV-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Drăgan Muntean”, la care, pentru acompanierea concurenţilor, s-a apelat la o orchestră dintr-un alt judeţ, întregul eveniment fiind finanţat din bani publici.
Dăm altora banii hunedorenilor
În acest sens, consilierul judeţean social-democrat Doru Gaita a ridicat o problemă în şedinţa de luna trecută a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, legată de ansamblul amintit, dorind să afle de ce nu s-a apelat la serviciile orchestrei hunedorene, ci s-a adus una din afară. „În perioada 17 – 19 aprilie s-a organizat la Deva cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc «Drăgan Muntean». A fost organizat de CJCPCT Hunedoara, al cărui manager este Mariana Deac, instituţie care aparţine de CJ Hunedoara. Orchestra Ansamblului «Drăgan Muntean», care aparţine tot de administraţia judeţeană, nu a fost invitată, ci a fost invitată o formaţie din afară. Deci, dăm banii la alţii. Eu am mai ridicat această problemă: de ce există două astfel de instituţii de conservare a folclorului românesc? Şi dacă a fost invitată această orchestră să acompanieze festivalul ca fiind mai valoroasă ca a noastră, trebuie analizată problema aceasta. Vreau să ştiu cât s-a plătit şi de ce nu plătim oamenii noştri, ci pe unii din afară? Şi aş vrea să vin şi cu o sugestie: ca anul viitor să trecem în programul de acţiuni ca ansamblurile noastre să susţină aceste evenimente culturale, iar dacă nu suntem capabili, vă rog să dispuneţi o analiză în acest sens”, a precizat consilierul Doru Gaita în şedinţa Consiliului Judeţean.
Avem nevoie de calitate
Pentru a vedea care-i poziţia organizatorilor concursului din aprilie, am luat legătura cu Mariana Deac, directorul CJCPCT Hunedoara, care a adus o serie de explicaţii cu privire la situaţia descrisă mai sus. „Orchestra Ansamblului „Drăgan Muntean” are patru sau cinci instrumentişti pe care-i concediază sau îi angajează după bunul plac al unora. Nu pot să chem un astfel de ansamblu să acompanieze 30 de concurenţi, care interpretează melodii dintr-un repertoriu foarte vast şi unde trebuie multă pricepere şi profesionalism din partea instrumentiştilor. Nu este vorba de rea voinţă aici, ci despre faptul că pentru un astfel de eveniment trebuie calitate, pentru că altfel, nu ar mai putea fi numit festival naţional. Am invitat orchestra Ansamblului «Jidvei» România pentru a da calitate şi valoare evenimentului. Vorbim de o orchestră cu minimum 15 instrumentişti, recunoscută la nivel naţional. Nu ne dorim să facem decât un eveniment reuşit, pentru a păstra vie memoria regretatului Drăgan Muntean”, a afirmat Mariana Deac, directorul CJCPCT Hunedoara.
Au „împrumutat” identitatea altei instituţii
Despre suma care a fost plătită către Ansamblul „Jidvei”, Mariana Deac a afirmat că va pune la dispoziţie toate documentele, după ce se va întoarce din turneul de la Londra, unde a fost invitată să cânte pentru românii de acolo. Directorul CJCPCT Hunedoara a mai adăugat că nu i se pare corect faptul că formaţia de artişti populari a „împrumutat” jumătate din denumirea instituţiei pe care o conduce. „Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” şi-a atribuit jumătate din denumirea instituţiei pe care o administrez, lucru care nu mi se pare tocmai în regulă”, a subliniat Mariana Deac, directorul CJCPCT Hunedoara.
Plătiţi boiereşte din bugetul judeţului
Trebuie menţionat că Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara a fost înfiinţat în 2013, lansarea oficială având loc în anul 2014. Formaţia funcţionează în incinta Teatrului de Artă din Deva şi are în jur de 34 de angajaţi. Potrivit reprezentanţilor CJ Hunedoara, pentru anul trecut, artiştii hunedoreni au primit de la bugetul administraţiei judeţene suma de 994.000 de lei, asta însemnând aproximativ 225.000 de euro. Banii au fost folosiţi pentru salariile angajaţilor, achiziţionarea de costume populare, instrumente muzicale, deplasări şi alte cheltuieli necesare activităţii ansamblului.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
despre concedieri si angajari sunt numai miciuni iar despre cei de la Jidvei, doar ca sunt multi si atit, in rest, bani multi efecienta minima, cine are urechi sa auda...