Comunitate

Portretul unei comune din secolul XXI

Biblioteca Județeană „Ovid Den­su­sianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Ribița și Editura Emia Deva, a organizat la Căminul Cultural „Ioachim Lazăr” din Ribița, un eve­niment cul­tural deosebit, cu puternică trăire su­fle­tească pentru cetățenii acestei comune din Munții Apuseni: a fost lansat volumul intitulat „Comuna Ribița în secolul XXI”, realizat de re­pu­tatul profesor Liviu Lazăr, volum apă­rut în condiții grafice deosebite la prestigioasa Editură EMIA din Deva.

Trecere în revistă a realizărilor
„La eveniment au participat, pe lângă o parte din membrii colectivului redac­țional (prof. dr. Liviu Lazăr, poeta Paulina Popa, Alin Gabor), oficialități locale, invitați de seamă ai comunei, și un foarte numeros public, locuitori din comuna Ribița și din satele aparți­nă­toare: Crișan, Uibărești, Ribicioara, Dumbrava de Sus și Dumbrava de Jos.
Rezultatul unei asidue munci de do­cumentare, monografia este o de­ta­liată trecere în revistă a realizărilor edi­litar-gospodărești, culturale și spi­ri­tuale înfăptuite în comuna Ribița, în toate satele aparținătoare. Așa cum precizează primarul comunei Ribița, Ioan Faur, în Cuvântul de întâmpinare pe care îl semnează în deschiderea căr­ții, aceasta este „o binevenită com­pletare a monografiei scrisă de re­gre­tatul istoric Ioachim Lazăr și prezintă an­gajarea comunei pe calea mo­dernizării, realizările obținute în ulti­mele două decenii în toate domeniile. În memoria reputatului istoric Ioachim Lazăr, prematur dispărut, a fost păstrat un moment de reculegere. Toate realizările descrise în carte au fost înfăptuite de-a lungul celor cinci mandate ale primarului Ioan Faur, fiu al comunei Ribița, care a dorit, și a reușit, ca localitatea Ribița să devină o co­mu­nă modernă, cu standarde ridicate, dar în același timp puternic și definitiv an­corată în tradițiile care vin de la strămoși, peste veacuri. De aceea, sunt îndreptățite bucuria și mândria cu care ribițenii, și nu numai ei, așteaptă aceas­tă carte, acest dar pe care îl primesc de la cei care au trudit la redactarea și ti­pă­rirea ei. Aceștia vor putea constata că Ribița, comuna lor de suflet, a de­venit o localitate cu un înalt nivel de ci­vilizație, cu o bogată viață cultural-spi­rituală, o localitate care s-a adaptat la provocările secolului XXI. Pentru locuitorii comunei Ribița, volumul pro­fe­sorului Liviu Lazăr este un dar prețios și, în același timp, o expresivă carte de vizită a frumoasei așezări din Munții Apuseni, o carte de vizită ce face cinste comunei lor și pe care o pot lăsa cu mândrie moștenire celor care vor veni”, a afirmat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura