Câteva zeci de salariaţi de la Oficiul Judeţean de Poştă Hunedoara au ieşit, ieri, în stradă, protestând faţă de disponibilizările de personal, anunţate de conducerea companiei.
Au un calendar de proteste
Manifestarea de la Deva, din faţa prefecturii, nu a fost singulară, la nivelul tuturor judeţelor fiind organizate ieri asemenea acţiuni. Acţiunile revendicative fac parte dintr-un calendar de proteste, menit să atragă atenţia opiniei publice şi a factorilor politici decidenţi, cu privire la numeroasele probleme cu care se confruntă Poşta Română şi angajaţii acestei companii.
Florin Cheţe, vicepreşedinte al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, a declarat că oamenii protestează, deoarece conducerea companiei este incapabilă să redreseze firma, recurgând însă la disponibilizări de personal, tăieri de salarii. „Salariaţii protestează cu măşti pe faţă, pentru că am fost ameninţati de directorul general al companiei că, dacă vom ieşi în stradă, vom fi concediaţi. Unora le e teamă că-şi pierd locurile de muncă şi atunci am recurs la această măsură, de a protesta cu măşti pe faţă. Să se descurce directorul general şi să se chinuie să vadă cine a protestat. Nu ştim câţi salariaţi vor fi disponibilizaţi. În judeţ, exista un plan de reorganizare la nivelul mediului rural, trebuia să plece vreo 50 de persoane, dar se pare că s-a renunţat la asta. Am tot negociat de anul trecut, dar nu am ajuns la nici un numitor comun. Acum, problema s-a acutizat şi am decis să ieşim în stradă”, a declarat liderul sindical.
Vicepreşedintele Florin Cheţe a afirmat că nici condiţiile de lucru ale angajaţilor de la Poştă nu sunt în regulă. „Sunt femei care merg cu milioane de lei în geantă, ceea ce este foarte riscant. Maşini nu avem destule, şoferii au fost nevoiţi să cumpere cauciucuri de iarnă pentru maşini din banii lor. În schimb, ne încălzim sediile cu motorină pe care compania o cumpără la preţul de 9 lei plus TVA”, a adăugat Florin Cheţe. Potrivit acestuia, acţiunile de protest vor continua pe 6,7 şi 8 martie.
Feroviari activi, dar şi pensionari
Aproape 200 de ceferişti, mecanici de locomotivă, revizori şi pensionari de la CFR au protestat, ieri după-amiază, la Deva, solicitând blocarea procesului de privatizare la CFR Marfă şi reinstituirea unor drepturi de care au beneficiat în calitate de angajaţi ai societăţilor de transport.
Acţiunea de protest nu a beneficiat de sprijinul sindicatelor de la companiile de căi ferate, participanţii afirmând că au venit din Simeria şi Deva şi că s-au organizat singuri, deoarece nu mai au încredere în organizaţiile sindicale. „Nu vrem ca CFR Marfă să fie vândută pe nimic. Am pierdut autorizaţiile de călătorie şi grupa specială, iar salariul unui mecanic de locomotivă este de 1.500 de lei, în condiţiile în care acesta conduce o adevărată uzină pe roţi. Avem responsabilitatea unor mărfuri în valoare de milioane de lei, iar mecanicul este cel care răspunde de ele”, a declarat Ilie Staicu, mecanic la Depoul de Marfă Simeria, unul dintre liderii protestatarilor.
„Statul român trebuie să aibă controlul asupra privatizării de la CFR Marfă, care nu trebuie vândută mai mult de 51 la sută. (…) Datoriile istorice trebuie convertite în acţiuni, iar managementul să fie performant, adică să nu mai fim căpuşaţi. Noi ne-am dus la fund, iar operatorii privaţi s-au dezvoltat pe seama noastră“, a afirmat, la rândul său, Barbu Bărbulescu, mecanic de locomotivă la Simeria. Acesta a menţionat că personalul de la companiile de cale ferată este la limita de siguranţă feroviară, afirmând că numărul angajaţilor a scăzut la 50.000, faţă de 250.000, câţi erau în anul 1990.
Protestul ceferiştilor s-a desfăşurat în mod paşnic, aceştia întâlnindu-se în zona gării din Deva, după care au pornit pe jos spre sediul Prefecturii Hunedoara. Protestatarii aveau pancarte pe care erau scrise revendicările, iar în faţă au avut o cruce de culoare albă, despre care au spus că simbolizează actuala stare a companiilor de cale ferată din România.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Toată stima pentru factorii poștali. Oamenii aceștia au o meserie grea și prost plătită. Sunt alături de ei!
Cât despre cfr-iști, știu doar că oferă servicii proaste pe foarte mulți bani. Nu pot să-i compătimesc. Nu am fost niciodată mulțumit de mizeria din trenuri, de întârzieri, prețuri mari la bilete și controlori șpăgari.