FlashPolitica si administratie

Poştaşii se pregătesc de proteste la nivel local şi naţional

inmanarea pensiei la draganesti olt
inmanarea pensiei la draganesti olt

Natalia Bumbac

Problemele şi disfuncţionalităţile cu care se confruntă Compania Naţională Poşta Română (CNPR), implicit angajaţii din structurile acesteia, sunt infinite. Dar, de departe cea mai ardentă problemă, cel puţin la nivelul judeţului Hunedoara, este imposibilitatea poştaşilor din mediul rural de a merge în concediu de odihnă, aşa cum spune legislaţia muncii, pentru că nu are cine să-i înlocuiască.

Ar putea rămâne fără pensii
Situaţia dificilă cu care se confruntă angajaţii CNPR din judeţ a fost descrisă de Florin Cheţe, preşedintele filialei judeţene a Sindicatului Lucrătorilor Poştali (SLP) şi vicepreşedinte al organizaţiei sindicale pe ţară. „Din totalul de 530 de angajaţi din sectorul operaţional din judeţ, 106 agenţi poştali, care distribuie corespondenţa şi pensiile în localităţile rurale, nu-şi pot lua concediu de odihnă în conformitate cu prevederile legale, deoarece nu are cine să-i înlocuiască. Atunci când a fost modificat Codul Muncii, a fost scos articolul care permitea să faci angajări pe perioada concediilor de odihnă, iar în cazul agenţilor poştali, unde ai de mers zeci de kilometri zilnic, este imposibil să găseşti pe cineva dispus să acopere satele respective, dacă ar fi să apelăm la factorii poştali din localităţile învecinate. Practic, în perioada concediului de odihnă, oamenii din localităţile respective nu ar mai putea primi la timp pensiile, corespondenţa ş.a.”, a afirmat Florin Cheţe. Acesta a mai spus că, în ultimii ani, conducerea centrală a companiei nu a mai făcut angajări în sectorul operativ. Din acest motiv, în judeţul Hunedoara, există un deficit de personal de 10 la sută. Pe de altă parte, liderul sindical a arătat că în structurile de conducere ale CNPR sunt aproximativ 1.000 de angajaţi, care au rămas în funcţii, de pe vremea când existau regionalele poştei şi care au salarii între 5.000 şi 7.000 de lei, fapt care se reflectă asupra fondului de salarii a tuturor angajaţilor.

Nu se doreşte rezolvarea situaţiei
Un alt aspect care îngreunează funcţionarea agenţiilor teritoriale este centralizarea exagerată, care împiedică luarea unei decizii urgente pe plan local, a mai arătat Florin Cheţe. „Nu se poate face nimic fără aprobare de la Bucureşti. S-a spart un geam la un oficiu din Deva şi am stat trei luni până a venit aprobarea de schimbare a acestuia. Dacă un om are nevoie de o adeverinţă pentru spital, cererea se trimite din judeţ la Deva, de aici la Timişoara şi apoi la Bucureşti, de unde documentul semnat se întoarce în acelaşi mod, doar că este posibil să nu mai ai nevoie de el”, a spus liderul sindical. Date fiind toate aceste probleme, membrii SLP au stabilit la nivel naţional un calendar de acţiuni de protest la care angajaţii CNPR din judeţ se vor alătura. Astfel că în cursul săptămânilor următoare vor avea loc o serie de mitinguri, care vor începe pe plan local cu pichetarea sediului Prefecturii şi vor continua cu un protest amplu la Bucureşti. În opinia liderului sindical, cel puţin problemele urgente, cum ar fi concediile poştaşilor, ar putea fi rezolvate, dacă s-ar dori de la nivel central, printr-un ordin de ministru sau printr-o OUG.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura