Elevii din învăţământul preuniversitar care nu sunt mulţumiţi de o notă primită în timpul anului şcolar pot depune contestaţie. Aceasta este una dintre modificările aduse noului Regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), publicat miercuri, 14 ianuarie, în Monitorul Oficial. Potrivit noilor prevederi, nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice, ci doar a lucrărilor scrise.
Este nevoie şi de acordul părintelui
Până acum, şcolarii puteau contesta doar notele obţinute la examene, de acum încolo, orice elev nemulţumit poate cere oricărui profesor să justifice nota pe care i-a acordat-o la o lucrare scrisă din timpul anului şcolar. Contestaţia trebuie făcută în termen de cinci zile de la comunicarea notei. Elevii pot solicita verbal explicaţii cadrului didactic, iar pentru cei care nu au împlinit vârsta de 16 ani, este nevoie de acordul părintelui, sau după caz, al tutorelui legal. În situaţia în care argumentele prezentate de dascăl nu vor fi suficiente, elevul împreună cu părintele, sau tutorele legal pot solicita directorului unităţii de învăţământ reevaluarea lucrării, adresându-i o cerere scrisă. Pentru soluţionarea contestaţiei scrise, directorul şcolii va desemna două cadre didactice de specialitate care nu predau la clasa respectivă. „În situaţia şcolilor care au un număr restrâns de cadre didactice, cum este cazul celor din mediul rural, pentru reevaluarea lucrării contestate, dascălii vor fi desemnaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean”, a afirmat profesoara Maria Ştefănie, inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara.
Noile modificări au intrat în vigoare
Nota acordată în urma reevaluării va fi media dintre cele două note acordate de dascălii desemnaţi de către conducerea şcolii. În cazul învăţământului primar, calificativul va fi stabilit prin consens de cele două cadre didactice. „Dacă diferenţa dintre nota iniţială, acordată de cadrul didactic de la clasă şi nota acordată în urma reevaluării, este mai mică de un punct, contestaţia este respinsă şi nota acordată iniţial rămâne neschimbată. În cazul în care diferenţa dintre nota iniţială şi nota acordată în urma reevaluării este de cel puţin un punct, contestaţia este acceptată. Calificativul sau notele obţinute în urma contestaţiei rămân definitive. Atunci când nota iniţială va fi modificată în urma contestaţiei, directorul şcolii va face corectura şi va trece nota finală în catalog, aplicând ştampila instituţiei. Este un lucru firesc ca elevii să aibă dreptul să ceară lămuriri cu privire la o notă pe care au primit-o, lucru pe care-l puteau face şi până acum”, a mai explicat profesoara Maria Ştefănie.
Inspectorul şcolar general al judeţului a adăugat că vor fi organizate şedinţe cu directorii, cu comisiile de învăţământ din judeţ unde vor fi discutate noile modificări aduse în ROFUIP şi care au intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Vorbesc cârcotașii că un personaj de la noi, mare și tare de la o vreme,…
Dorin Gligor, directorul general al Apa Prod Pentru că Apa Prod SA a semnat contractul…
Florin O., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată, împreună cu alți…
Mai mulți experți în domeniul riscurilor globale au avertizat că omenirea ar trebui să își…
Polițiștii, din nou la datorie! Ei au efectuat o razie pentru asigurarea unui climat de…
Individul a reușit cu ajutorul unei foste iubite să fure conturile de pe rețelele sociale…