Potrivit unui raport al pompierilor, peste 100 de copii au murit în incendii. Tragedia de la Uricani a şocat întreaga ţară
Maximilian Gânju
Un raport al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) atrage atenţia că, în ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor la locuinţe, iar 102 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa, majoritatea fiind lipsiţi de supraveghere din partea adulţilor la momentul producerii incendiilor.
„În cele mai multe situaţii, ei nu pot aprecia pericolele din jur şi le lipseşte puterea de a se salva din calea focului! În ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor la locuinţe, dintre care 102 au decedat şi 268 au fost răniţi. Din totalul celor care şi-au pierdut viaţa, aproximativ 69 la sută provin din mediul rural, iar 31 la sută din mediul urban”, informează IGSU. Cele mai multe victime în rândul copiilor (decedaţi, răniţi) înregistrate în urma incendiilor au fost identificate în Bucureşti – Ilfov şi în judeţele Bacău, Hunedoara, Maramureş, Iaşi şi Mureş.
Trei copilaşi nevinovaţi chinuiţi de părinţii alcoolişti
În situaţia prezentată de pompieri este cuprinsă şi tragedia de la Uricani, din Valea Jiului. O ţară întreagă a fost şocată de nepăsarea unei mame. Femeia a fost judecată şi condamnată la 11 ani de puşcărie. Anchetatorii arătau că femeia a avut şase copii, doi ucişi de către un alt concubin al ei. O altă fetiţă a avut norocul de a fi crescută de o mătuşă, dar ceilalţi trei au fost nevoiţi să îndure chinuri de neimaginat. Micuţii dormeau de multe ori într-o maşină parcată în apropierea blocului. Când mama denaturată se certa cu soţul ei, acesta din urmă îi scotea pe geamul apartamentului pe copii şi-i atârna de picioare ameninţând că-i omoară.
Vecini oripilaţi, autorităţi indulgente
Situaţia minorilor a ajuns să genereze milă dar şi de revoltă în rândul vecinilor. Serviciile de asistenţă au fost sesizate de oameni, dar mama denaturată n-a fost decăzută din drepturi. I s-a permis să aibă grijă de ei după ce aceasta din urmă promitea că se va ocupa cum se cuvine de creşterea lor. Deşi Uricaniul este un oraş mic, oamenii se cunosc între ei, angajaţii statului au fost cât se poate de indulgenţi, deşi aveau suficiente indicii că femeia nu este capabilă să-i crească.
În seara tragediei, Alina Nadia Ardeleanu (foto) şi-a lăsat cei trei copii dormind în camera mică a locuinţei, aşezând într-un echilibru precar, pe spătarul din material textil al colţarului poziţionat chiar lângă uşa de ieşire din cameră – o lumânare aprinsă, într-o cană ceramică. A mers la un magazin şi şi-a cumpărat un PET de 2,5 litri cu bere, pe care a băut-o. După miezul nopţii a revenit acasă, a intrat în interiorul apartamentului, dar de pe hol – constatând prezenţa unui fum dens şi a unei flăcări masive care ieşea din camera mică – unde rămăseseră copii dormind – s-a speriat şi a fugit. Micuţii au pierit în incendiu, iar mama lor a încercat să dea vina pe ei. Ardeleanu a susţinut că după plecarea ei, unul dintre copii care s-a trezit între timp, ar fi aprins lumânarea, însă testarea cu poligraful a arătat că femeia minte.
Magistraţi şocaţi de lipsa vreunui regret
„Faptul că inculpata nu a manifestat nici-un fel de empatie faţă de suferinţa copiilor ei, este clar demonstrată de consecvenţa cu care i-a „chinuit” de-a lungul vieţii lor – aşa cum au precizat martorii audiaţi în cauză, dar şi prin atitudinea adoptată de aceasta după decesul lor, când inculpata s-a preocupat doar pentru a-şi demonstra nevinovăţia, susţinând că a fost o mamă care s-a îngrijit de confortul copiilor săi, negând faptul că aceştia au fost lipsiţi de hrana, îmbrăcămintea şi igiena necesară.
Iar cu privire la tratamentul aplicat minorilor în sensul că erau trimişi să adune din gunoaie materiale reciclabile, să le transporte şi să care apă la apartamentul care era debranşat de la utilităţi, inculpata a încercat să învinovăţească pe soţul ei, susţinând că acesta era cel care îi trimitea pe minori în lipsa de acasă a inculpatei, sau îi trimitea pe minori să însoţească pe inculpată pentru că era foarte gelos, inculpata trecând sub tăcere dependenţa ei faţă de alcool – dependenţă atestată medical, aşa cum s-a menţionat deja, dar care rezultă şi din declaraţiile martorilor.
După cum nu a declarat nimic referitor la plecările ei periodice de la domiciliu, pentru perioade mari de timp, la diverşi bărbaţi cu care obişnuia să întreţină relaţii intime, intervale de timp în care copii ei erau lăsaţi să se descurce singuri, astfel că inculpata refuză să asume orice responsabilitate în legătură cu modul în care copii ei au fost trataţi în decursul vieţii lor”, a concluzionat judecătorul de caz. Mama denaturată, Alina Nadia Ardeleanu, îşi execută în prezent condamnarea de 11 ani de închisoare.