Sport

Povestea Danielei Silivaș, campioana căruia i-au falsificat data nașterii. Câștigă 6 medalii la JO

Daniela Silivaș-Harper (foto) este una dintre cele mai importante gim­naste din istorie. 23 de note de 10, 3 medalii de aur la Jocurile Olimpice și 10 titluri mondiale i-au rezervat un loc în International Gymnastics Hall of Fame, scriu cei de la digi24.ro.

Pregătită de Bela Karolyi
Daniela Silivaș a obținut șase medalii olimpice la JO de la Seul, dintre care trei de aur. După retragere, în 1991, s-a stabilit în Statele Unite, acolo unde s-a căsătorit cu managerul sportiv Scott Harper. Daniela Silivaș este una dintre cele mai medaliate sportive ale României din istoria Jocurilor Olimpice. Se află pe locul 8 în această ierarhie cu cele 6 medalii obținute la Seul, în 1988. S-a născut pe 9 mai 1972 la Deva și a început gimnastica la clubul Cetate din oraș la vârsta de 5 ani, cu antrenorii Ioan Cărpinișan și Vasilica Oprea. La lotul național a fost pregătită timp de 6 luni de Bela Karolyi, înainte ca acesta să plece în Statele Unite, în 1981. Ulterior,
i-a avut ca antrenori pe Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Belu. Nu a rămas mult timp la juniori pentru că în 1985, Federația Română de Gimnastică i-a schimbat data nașterii din 1972 în 1970 pentru a fi eligibilă pentru Cam­pionatele Mondiale de la Montreal.

Nota maximă
La vârsta de 13 ani, Silivaș a câștigat aurul mondial la bârnă reușind să ia nota maximă, 10. Deținătoarea titlului la acest aparat a fost Ecaterina Szabo la vremea respectivă. „Cel mai greu după retragere a fost lipsa colegelor. Cu ele am petrecut 7 ani împreună, mi-au de­venit prietene bune. Ținem legătură și acum după aproape 30 de ani. Imediat după ce m-am retras, încă mai visam că sunt în concursuri, dar cu timpul nici mă­car în vise nu am mai urcat pe aparatele atât de dragi mie”, își aduce aminte Daniela potrivit prosport.ro
Şase medalii olimpice la Seul
A participat la o singură ediție a Jo­curilor Olimpice, Seul 1988. Avea să fie o ediție memorabilă pentru gimnasta din România, care a dominat autoritar com­petiția. A câș­tigat nu mai puțin de șase medalii, dintre care trei titluri olim­pice. Daniela Silivaș a condus echipa României spre argintul olimpic pe echi­pe, formația noastră fiind depășită de URSS. A obținut încă un argint la in­divi­dual compus, fiind învinsă de ru­soaica Elena Shushunova.
Calificată în toate cele patru fi­nale de la sărituri, a urcat la fie­care aparat pe po­dium. La să­ri­turi a câștigat bronzul, însă la sol, bârnă și paralele a câștigat aurul olimpic. A reușit să obțină me­dalii în toate ce­le 6 probe la care a participat.

 

A egalat recordul Nadiei
La ediția de la Seul, Daniela Silivaș a obținut 7 note de 10 egalând recordul Nadiei Comăneci de note ma­xime la ace­eași ediție a Jo­cu­ri­lor Olimpice. Nadia a reușit această per­formanță la Montreal, cu 12 ani mai devreme. Pe lângă cele 6 medalii olim­pi­ce de la Seul, Daniela Silivaș a câștigat 10 medalii la Campionatele Mondiale, dintre care 7 de aur și 10 medalii la Campionatele Euro­pene, dintre care 5 de aur. Două ele­mente tehnice din Codul de punctaj al Federației Inter­na­țio­nale de Gimnas­tică îi poartă nu­me­le: la sol există saltul Silivaș și la bârnă, urcarea Silivaș.

S-a retras din gimnastică în 1991
S-a retras din gimnastică în 1991 și a plecat în Statele Unite, stabilindu-se în Atlanta. În anul 2002 a fost intro­dusă în Hall of Fame fiind cea mai tânără gim­nastă care intră în galeria celor mai bune gimnaste din istorie. În­trebată într-un interviu dacă ar fi să aleagă gim­nas­tica dacă și-ar retrăi viața, spor­tiva a de­clarat că da, indu­bi­tabil. „Da, cum să nu! Întot­dea­una mi-a plăcut, nu cred că aș fi făcut-o până la capăt dacă nu-mi plăcea gimnastica. Uitându-mă în spate, n-am ce să schimb. Chiar îmi place ceea ce fac, viața mea…Sunt fericită cu viața pe care mi-am construit-o. Și a fost dato­rită gimnasticii, datorez mult gimnas­ticii”, a declarat Silivaș.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura