Prefectul Călin Marian vrea să se vaccineze primul, public, pentru a da exemplu hunedorenilor

Sorina Popa

Prefectul de Hunedoara, Călin Marian (foto), susţine că se va vaccina anti-Covid, public, ca să dea un exemplu hunedorenilor în lupta contra noului virus.
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe pre­fectul judeţului de ce a acceptat această funcţie, în condiţiile în care trecem printr-o criză de ase­menea dimensiuni?

– Domnule prefect, cum gestionaţi lupta contra noului virus în judeţ?
– Avem două spitale complet Covid, cel din mu­nicipiul Hunedoara şi cel din Simeria, dar avem şi alte unităţi suport Covid, Spitalul Judeţean Deva, Spitalul din Zam, Sanatoriul Geoagiu, Spitalul mu­nicipal Orăştie, Sanatoriul Brad, Spitalele din Pe­troşani, Lupeni şi Vulcan. Sunt suficiente locuri pentru aceşti bolnavi, care prezintă forme medii şi uşoare. La ATI am reuşit să dublăm numărul lo­cu­rilor, sunt 30 în prezent. Toate sunt ocupate, din păcate. Mai trebuie să lucrăm puţin, este nevoie de un medic de specialitate la ATI la spitalul din Orăştie, la spitalul din Haţeg am rezolvat cu linia de gardă. Au venit şi ventilatoare pentru spitale, deci ne mişcăm bine. Nu sunt probleme, nu avem salvări care să stea la coadă la spitale.

– Primarul Hunedoarei susţine că decizia de declarare a spitalului din municipiu spital Covid a fost una greşită…
– Nu, unitatea medicală din Hunedoara era cea mai potrivită să fie spital Covid. De ce? Aici sunt cele mai multe guri de oxigen, peste 200. Se ştie că pentru pacienţii bolnavi Covid este necesar oxi­genul. Este adevărat că la Hunedoara nu pot fi folo­site decât 14 paturi la ATI, dar încercăm să creş­tem numărul acestora. Nu puteam risca să fa­cem din nou Spitalul Judeţean să fie Covid. Aici avem o investiţie de reabilitare capitală în derulare şi nu puteam da peste cap lucrările.

– Aţi stabilit centrele de vaccinare anti-Covid. Am înţeles că în judeţ, vor exista 13 centre de vac­cinare împotriva noului virus. De când vor func­ţiona ele?
– Într-adevăr, vor fi 13 centre în judeţ, la Deva, Hune­doara, Brad, Ilia, Orăştie, Petroşani, Lupeni, Haţeg, Petrila şi Călan. Am stabilit cu cei de la STS să pregătească partea tehnică. Până în 5 ianuarie 2021 va fi pregătit suportul tehnic pentru aceste centre. Ele vor fi funcţionale. Fiecare persoană care se va vaccina va primi un certificat în acest sens. Discutăm cu asistenţii medicali şi medicii din reţeaua şcolară şi cu medicii de familie, pentru această operaţiune. Vaccinare va fi gratuită şi nu va fi obligatorie.

– De ce avem nevoie de certificat de vaccinare anti-Covid?
– Pentru că s-ar putea să fie nevoie de o dovadă, pentru deplasări sau alte acţiuni.

– Se vorbeşte că vom fi obligaţi să ne vaccinăm anti Covid, în caz contrar vom rămâne fără averi, ni se vor confisca proprietăţile. Nu vei putea să ocupi anumite funcţii. Credeţi în teoria Con­spi­raţiei?
– Nu, nu cred în teoria Conspiraţiei. Mă voi vacci­na primul, public, dacă e nevoie, ca să arăt că este bine să se vaccineze oamenii. Îmi doresc să avem o vaccinare cât mai largă. Va dura câteva luni ac­ţiunea asta. Din ianuarie vom începe cu personalul medical, iar apoi vaccinarea va continua cu per­soanele care vor dori acest lucru. Vom avea o plat­formă specială, cine doreşte se va putea programa online pentru vaccinare. La Deva centrul respectiv va funcţiona în incinta Sălii Sporturilor.

– În afară de pandemia asta, sunt şi alte situaţii critice în judeţ. Una este la Termocentrala Mintia. Salariaţii de acolo nu ştiu ce se va întâmpla cu lo­curile lor de muncă, dacă termocentrala va fi în­chisă sau nu.
– Stăm cu ochii pe Termocentrala Mintia. Deo­camdată, aprovizionarea cu cărbune la Mintia este ok. Nu avem stocuri mari, dar nici nu suntem pe avarie.
– Revenind la pandemie, incidenţa nu scade foarte mult, deşi sunt controale multe, purtarea măştii este obligatorie şi în spaţiul exterior.
– Suntem un judeţ cu cele mai multe localităţi urbane. Apoi, facem multe testări, de aceea inci­denţa este încă în jur de 3 la mia de locuitori.

– Ce credeţi, poliţiştii îşi desfăşoară cu res­pon­sabilitate activităţile de control în vederea res­pec­tării de către cetăţeni a regulilor antiCovid? Nu cre­deţi că ar trebui sancţionaţi mai drastic cei care nu respectă măsurile stabilite de Guvern pentru limitarea răspândirii noului virus în rândul populaţiei?
– Nu vreau să institui un judeţ poliţienesc. Dar, verificările trebuie făcute. Nu am cerut amendarea imediată a celor controlaţi. Dar, dacă vedem că unii nu vor în ruptul capului să respecte regulile, atunci e clar că e nevoie de amenzi.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago