Revenit, ieri, din concediu, prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dézsi, i-a convocat urgent pe primarul municipiului Deva, conducerea SC Salubritate SA, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a Gărzii de Mediu, a Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Direcţiei de Sănătate Publică, la o întâlnire pentru analizarea situaţiei produse de incendiul de la Depozitul de Deşeuri Municipal Deva.
„În urma analizelor efectuate, s-a stabilit că fumul degajat de arderile mocnite de la groapa de gunoi şi noxele din aer pot avea repercusiuni atât asupra mediului înconjurător, cât şi a sănătăţii populaţiei afectate”, a declarat Attila Dézsi. De aceea, se impune luarea tuturor măsurilor necesare pentru sporirea capacităţii de intervenţie şi rezolvarea cât mai rapidă a situaţiei. Ca urmare, prefectul i-a cerut primarului Mircia Muntean convocarea imediată a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.
Realizarea măsurilor din planul de conformare
Deplasându-se la locul incendiului, comisia întrunită s-a convins că se intervine la „foc continuu”, şi totuşi, problema este departe de a fi rezolvată. Chiar dacă pompierii şi-au unit forţele cu firmele private venite, la solicitarea conducerii Salubritate Deva, să acorde sprijin la stingere focului, rampa de gunoi încă fumegă, iar seara, în special, vântul aduce aerul viciat peste urbea de la poalele Cetăţii. „Am stabilit că este nevoie de circa 3.000 de transporturi de pământ, moloz sau zgură, pentru a înăbuşi definitiv focarul. Ne-am apucat deja de treabă şi sperăm ca în cel mai scurt timp, devenii să poată respira, din nou, liniştiţi”, a declarat primarul Mircia Muntean.
Maşinile trebuie luate
„Sunt revoltată că s-a ajuns în această situaţie, la groapa de gunoi. Ne-am afumat bine, am devenit pastramă, dar lucrurile trebuie să se remedieze. Planul de conformare pentru depozitul de deşeuri menajere are stipulate mai multe măsuri, de exemplu, împrejmuirea, montarea unor ţevi pentru evacuarea biogazului, care din păcate nu s-au realizat. Trebuia să se acopere cu pământ de sâmbătă, groapa. Dacă în 60 de zile nu se duc la bun sfârşit măsurile, vom suspenda funcţionarea depozitului şi toate deşeurile vor fi duse la Orăştie, acolo unde este o rampă. În aceste condiţii, cine va suporta cheltuielile de transport?”, a declarat Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Deva.
Ieri, consilierii locali din Deva au aprobat alocarea sumei de un milion de lei pentru acoperirea cheltuielilor suportate cu stingerea incendiului izbucnit la rampa de gunoi a municipiului.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
cineva va trebui sa plateasca ptr catastrofa asta. a poluat mai tare ca chsicadaga+mintia+sterilul la un loc!
dar sanatatea noastra cine o va plati?rusine tuturor:primar,prefect,sefi,etc caci in 2011 nu avem o groapa ecologica!
Poate le vine mintea la cap si vor face o groapa ecologica, desi nu cred