Categories: Comunitate

Pregătiri pentru noul an şcolar

Oana Mihnea

Unităţile de învăţământ din judeţul Hunedoara sunt pregătite pentru intrarea în noul an şcolar. Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură şi de această dată manualele gratuite pentru elevii din ciclul obligatoriu, care au fost deja repartizate în şcolile din judeţ.
Investiţii majore
În anul şcolar 2015-2016, care începe în 14 septembrie, vor funcţiona 111 unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică. Majoritatea dintre acestea au arondate şi structuri fără personalitate juridică, în total fiind 293 de şcoli. Activitatea didactică se desfăşoară în 455 de spaţii, din care 172 în mediul urban şi 283 în mediul rural. Pentru asigurarea condiţiilor optime de funcţionare, în şcolile hunedorene au fost executate lucrări de reparaţie şi igienizare, care se vor încheia până în 11 septembrie. În 58 de unităţi de învăţământ au fost făcute lucrări în valoare de peste două milioane de lei, însemnând reparaţii la instalaţiile electrice, termice, sanitare, tâmplărie, geamuri, uşi, amenajarea curţilor, sălilor de clasă, aleilor etc. Câteva şcoli beneficiază de lucrări majore de reabilitare din fonduri europene, Colegiul Tehnic Energetic ”Dragomir Hurmuzescu” Deva, Colegiul Economic ”Emanuil Gojdu” Hunedoara, Colegiul Tehnic Agricol ”Al. Borza” Geoagiu, Colegiul Economic ”Hermes” Petroşani şi realizarea unei clădiri noi la Şcoala Gimnazială „Dominic Stanca” Orăştie. În judeţul nostru, doar 12 unităţi nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, unde învaţă aproximativ 900 de preşcolari şi elevi.
Şi profesorii sunt pregătiţi   
Până acum, peste 98 la sută din totalul posturilor didactice au fost ocupate, restul urmând să fie repartizate în şedinţele publice care vor avea loc în perioada 9-10 septembrie. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a alocat pentru manualele gratuite 231.929 lei. De asemenea, peste 7.000 de elevi din ciclul primar şi gimnazial vor primi rechizite şcolare gratuite.
„Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara îşi propune dezvoltarea serviciilor educaţionale de calitate, valorificarea unor practici didactice care să promoveze interactivitatea, utilizarea şi aplicarea informaţiilor în contexte diverse corelate cu experienţa elevilor, plasarea elevului în centrul actului educativ, eficientizarea instruirii şi educaţiei, performanţa didactică pe obiective, calitatea actului educativ, extinderea integrării şi incluziunii elevilor defavorizaţi. Vom oferi sprijin şi consultanţă tuturor unităţilor de învăţământ şi vom continua să dezvoltăm relaţiile de parteneriat cu toţi actorii educaţionali. De asemenea, vom pune accent pe derularea unor proiecte educaţionale care vor susţine în mod real formarea unor competenţe şi abilităţi de viaţă în rândul elevilor. Vreau să mulţumesc conducerii şi reprezentanţilor IPJ Hunedoara şi IJJ Hunedoara pentru sprijinul acordat în anul şcolar trecut, pentru colaborare şi implicare în acţiunile şi proiectele comune”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, profesoara Maria Ştefănie (foto), inspectorul şcolar general al judeţului.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

18 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

18 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

18 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

18 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

18 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

18 ore ago