Premianţi fără premii, ediţia nr.128: Laureata ediţiei, profesoara Ana Avramescu
Sâmbătă, la Deva, la locul obişnuit din faţa Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, s-a desfăşurat ediţia cu nr. 128 a manifestării „Premianţii fără premii”. Premianta acestei ediţii a fost Ana Avramescu, profesor de matematică la Liceul Matei Corvin din Hunedoara. Au fost prezenţi colegi de catedră, prieteni, foşti şi actuali elevi ai dascălului hunedorean.
Dascăl de 27 de ani, Ana Avramescu nu s-a mulţumit să stea doar la catedră, ci a pus bazele unei organizaţii care susţine, şi în timpul liber, dezvoltarea copiilor din Hunedoara. Face echipă cu câţiva colegi şi cu soţul ei, profesorul Viorel Guţu, ale cărui merite au fost recunoscute public de comunitatea hunedoreană în cadrul campaniei „Premianţii fără premii”. Spune că amândoi au vrut să mişte lucrurile înspre bine, să facă mai mult pentru copii şi au înţeles că nu pot face acest lucru decât într-un cadru organizat. Aşa a luat fiinţă Asociaţia Pro Educaţie, Istorie şi Cultură, dar şi centrul de Asistenţă Şcolară „Corvinias”.
Peste 300 de copii din judeţul Hunedoara, dar şi din Giurgiu şi Buzău au beneficiat, deja, de activităţile educaţionale ale organizaţiei înfiinţate de profesoara de matematică Ana Avramescu: tabere de vară, activităţi educaţionale şi cursuri la centrul asociaţiei. Centrul „Corvinias” este întemeiat de doar un an şi numărul copiilor care au trecut pragul asociaţiei este de peste 100. Aici are loc un program afterschool gratuit, fiind singurul din ţară, copiii doritori vin la acest centru pentru a aprofunda materia şi pentru a învăţa lucruri noi. Nu o dată, ca să poată desfăşura activităţile programate cu copii, hunedoreanca a adus bani de acasă, la propriu. Acum anunţă că acesta este doar începutul: alături de soţul şi colegii ei, Ana Avramescu vrea să dezvolte organizaţia, în anii care vor urma.
Profesoara Ana Avramescu, deşi este obişnuită să le vorbească elevilor, de data aceasta a fost cuprinsă de emoţii, povestind cu lacrimi în ochi despre toate aceste lucruri. A fost într-adevăr emoţionată, dar şi fericită, pentru că eforturile ei au fost apreciate, pentru că a reuşit să facă ceea ce şi-a propus, declarând celor prezenţi la manifestare că acţiunile ei nu au ajuns la sfârşit şi va continua să ajute copiii să devină oameni, pentru că asta este cu adevărat important.
În final, Ana Avramescu a primit tradiţionala diplomă, însoţită de frumosul buchet de flori, în aplauzele celor prezenţi.