PREMIERĂ ISTORICĂ LA HUNEDOARA! Transmisie live pentru elevii hunedoreni din laboratoarele de nano-tehnologie americane
Elevii hunedoreni vor intra mâine seară, vineri, cu începere de la ora 19, în direct, peste Ocean, cu specialişti de top în IT şi bio-inginerie de la Stanford University – din San Francisco, una dintre cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite ale Americii.
Evenimentul este organizat de profesorul de astro-fizică şi informatică, Mircea Nistor şi Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din municipiul Hunedoara, pe care acesta îl reprezintă, şi profesorul de la Stanford University, Ludwig Galambos, hunedoreanul care a inventat o fotodiodă care ar putea reda orbilor vederea.
Timp de o jumătate de oră specialiştii de la Stanford îşi vor prezenta Universitatea, iar în altă jumătate de oră vor prezenta un laborator de nano-tehnologie, dar şi felul în care folosesc tehnica de ultimă oră pentru realizarea celor mai inovative proiecte. Specialistul în nano-tehnologie şi IT, Ludwig Galambos, a fugit în urmă cu 27 de ani din ţară, însă Hunedoara a rămas pentru totdeauna în inima lui, aşa că, în această vară i-a vizitat pe elevii Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, în timpul atelierelor susţinute în regim de voluntariat de profesorul Mircea Nistor, în continuarea Campaniei „Descoperă” (o campanie împotriva abandonului şcolar) şi a decis să-i ajute pe copii.
Ludwig Galambos a fost impresionat de performanţele elevilor care au obţinut aur din deşeuri, au construit o întreagă serie de braţe robotice, generatoare de energie, o tablă inteligentă, o „pernă zburătoare” şi au în palmares alte zeci de invenţii premiate la competiţiile de profil, regionale şi naţionale, toate acestea consruite din „gunoaie”, piese vechi şi alte obiecte, pe care hunedorenii le aruncă la tomberon.
„Am fost realmente impresionat să văd ce pot să realizeze copiii ăştia din mai nimic şi l-am dus şi pe fiu-meu să vadă condiţiile în care se lucrează în laboratoarele de liceu din România. Sunt nişte copii extraordinari! I-aş lua pe toţi cu mine în State să vadă cum e acolo, dacă aş putea! Pentru ei, ar fi o şansă extraordinară!”, a mărturisit hunedoreanul-american Ludwig Galambos.
„După ce a văzut ce au reuşit să realizeze copiii în laboratorul nostru modest de informatică, ne-a propus să intrăm în legătură «live» cu unul dintre laboratoarele lor ultradotate, ca să vedem ce fac şi ei pe-acolo”, precizează profesorul de info-fizică de la colegiul hunedorean, Mircea Nistor.
Cum îi va ajuta asta pe copii? Primul voluntar al Hunedoarei, profesorul Mircea Nistor, spune că un asemenea eveniment îi va stimula pe copii, care au ocazia să vadă ce înseamnă, „pe o scară unu la unu”, cercetare de vârf. „Noi ne zbatem aici, cu mjloacele obişnuite, dar s-ar putea ca în urma videoconferinţei cu Universitatea din San Francisco, să se aprindă ideea de a-şi dori cu mult mai mult decât au văzut până acum”, declară acesta.
Comunicarea între una dintre cele mai prestigioase universităţi americane şi colegiul hunedorean este posibilă prin intermediul internetului. Elevii vor folosi o aplicaţie numită Zoom, care oferă o calitate bună a sunetului şi permite teleconferinţe cu un număr nelimitat de participanţi. Profesorul de info-fizică a făcut, luni seara, o probă tehnică, pentru a se convinge că tehnologia pe care intenţionează să o folosească va funcţiona vineri seara, cu începere de la ora 19, când îi aşteaptă pe toţi elevii pasionaţi de fizică, informatică şi bio-inginerie în fosta sală de sport a colegiului hunedorean, transformată, de câţiva ani, în cel mai ingenios laborator de fizică din oraş.
Ce este Campania „Descoperă”:
“Descoperă” este campania prin care 60 de copii din Hunedoara au fost sprijiniţi să înveţe experimental ştiinţele (fizică, biologie, chimie, informatică) în laboratoare dedicate, prin intermediul asociaţiei APAC Hunedoara.
Campania i-a avut ca grup-ţintă pe elevii dezavantajaţi din Hunedoara, cunoscută ca zonă cu şomaj ridicat, venituri mici şi familii destrămate după plecarea multor părinţi în străinătate, la muncă. Astfel, “Descoperă” a dorit ca, prin laboratoarele sale, să-i atragă pe copii la şcoală şi să prevină abandonul şcolar.
Campania s-a derulat prin intermediul proiectului “O şansă europeană pentru copiii români”, finanţat din Fondul Social European al Uniunii Europene şi de Guvernul României, prin POSDRU, a cărui implementare s-a întins pe parcursul a trei ani (1 septembrie 2010 – 31 august 2013). După perioada propriu-zisă de implementare, profesorii, membri ai Asociaţiei Absolvenţilor, Părinţilor şi Angajaţilor Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu”, continuă activităţile inedite din laboratoare şi proiectele ştiinţifice inovative, în regim de voluntariat, asfel încât activităţile din proiect să aibă continuitate şi tot mai mulţi copii din Hunedoara să fie atraşi şi menţinuţi la cursuri.