Premierul Mihai Tudose, prezent, două zile, în judeţ
Prezent vineri şi sâmbătă în judeţul Hunedoara, unde a vizitat mai multe localităţi şi obiective economice şi sociale, primul ministru Mihai Tudose a răspuns mai multor întrebări care i-au fost puse în cadrul unei conferinţe de presă organizate, adhoc, în faţa Spitalului Judeţean din Deva.
Taxa de solidaritate există, este de 0,25 la sută
Întrebat despre taxa de solidaritate de 2% anunţată de ministrul Finanţelor, premierul Tudose a declarat că taxa de solidaritate există în acest moment, este de 0,25%, iar Ministerul de Finanţe face calculele pentru ca fondul de asigurare să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare, a declarat premierul Mihai Tudose.
„Astăzi, când stăm de vorbă, această taxă există. Domnul ministru de Finanţe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plăteşte 0,25% această taxă, care este şi o taxă de asigurare cerută de Uniunea Europeană şi clamată şi de sindicate. Că este 0,25%, că este… va fi un fond de asigurare, că este 1%, aici Ministerul de Finanţe face calculele, fiindcă, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămână cifra în sumă reală identică. Despre asta este vorba. Astăzi, angajatorul dumneavoastră plăteşte 0,25%”, a declarat premierul Mihai Tudose, vineri, în conferinţa de presă de la Deva, întrebat despre taxa de solidaritate de 2%.
Fiind întrebat dacă a înţeles explicaţiile date de ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, pe acest subiect, premierul a spus: „Acum, ca să fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finanţelor am înţeles, aproape ca dumneavoastră, doar că norocul nostru este că ştim că nu e aşa”.
„Mai spun o dată, eu încerc să vorbesc în româneşte, nu în «finanţista» domnului ministru Mişa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rău la domnia sa. Astăzi, repet, dumneavoastră, când vă luaţi salariul, angajatorul dumneavoastră plăteşte această taxă de 0,25%. Această taxă se va menţine, iniţial noi am spus că (…) rămân cele două, sănătate şi de pensie, s-a constatat că mai trebuie această taxă, este obligatorie, este o negociere şi la nivel de Uniune Europeană şi sindicatele o clamează, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Am înţeles, va rămâne, că este 0,25 % sau 0,30%, repet, Ministerul de Finanţe face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare”, a afirmat premierul.
„Facem eforturi ca Mintia să redevină o perlă energetică“
Termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), este foarte importantă pentru siguranţa sistemului energetic naţional şi se fac toate eforturile pentru ca aceasta să redevină „o perlă energetică“, a declarat vineri, la Deva, premierul Mihai Tudose. „Este important tot fluxul din punct de vedere al sistemului energetic naţional. Vorbim de siguranţa energetică în România şi nu s-au făcut toate eforturile, până acum, pentru a repune Mintia pe harta energetică unde era odată – unde a fost concepută să fie în anii ’70, când furniza mai mult de 10% din totalul de energie din România. Sunt şanse mari şi facem toate eforturile ca Mintia să înceapă să redevină o perlă energetică românească. Este un angajament al Guvernului”, a spus prim-ministrul.
Premierul a vizitat vineri dimineaţa termocentrala de la Mintia, afirmând că a discutat cu conducerea companiei şi cu sindicatele. El a menţionat că există doi investitori interesaţi de acest producător de energie electrică. „Eu am înţeles, atât de la colegii din Guvern care se ocupă de acest lucru, cât şi de la companie, că sunt cel puţin doi investitori. Nu pot să-mi dau eu cu părerea despre care este mai bun sau nu – intervenim într-un proces de selecţie, dar este bine că, faţă de anul trecut, când fosta guvernare nu ştia cum s-o închidă mai repede (termocentrala Mintia – n.r.), acum vorbim de a avea opţiunea de a alege între doi investitori şi de a repune cel puţin două grupuri în funcţiune”, a spus şeful Guvernului, precizând că termocentrala va funcţiona în continuare pe cărbune.
Întrebat de ce a ales ca loc al vizitei municipiul Deva, Mihai Tudose a răspuns că toţi membrii Cabinetului se vor deplasa în ţară pentru a verifica, la faţa locului, dacă informaţiile din „hârtii“ concordă cu realitatea din teren.
„Vrem să verificăm la locul faptei ce se întâmplă pe şantiere, fiindcă ne-am săturat de hârtii, unde totul este bine, şi pe şantiere sau în viaţa reală se întâmplă altceva. Vrem să verificăm şi toată lumea să ştie că ne vom duce în ţară şi vom verifica toţi membrii Cabinetului cu ochii noştri ca să vedem ce se întâmplă”, a arătat premierul.
“Sistemul din sănătate este un pic bolnav”
Premierul Mihai Tudose a mai declarat, la Deva, că sistemul de sănătate este „un pic” bolnav şi trebuie însănătoşit, fiind neadaptat la calitatea personalului medical care lucrează în el. El a arătat că zilele trecute a avut discuţii cu sindicatele din Federaţia Sanitas, apreciind că primele lucruri care ar trebuie rezolvate ţin de sistemul medical. „Sistemul este, din păcate, neadaptat la ce oameni minunaţi lucrează în el. Cu oamenii stăm foarte bine, personalul – de toată calitatea, dar sistemul este un pic bolnav şi încercăm să-l însănătoşim şi pe el. Este foarte important că atât cadrele medicale, cât şi asistentele medicale, toţi lucrătorii din sănătate, în discuţiile pe care le-am avut cu domniile lor, au pus pe primul loc partea tehnică, partea de dotare a spitalelor, lăsând cumva pe ultimul loc partea de salarizare, nefiind nici ea lipsită de importanţă”, a spus Tudose, după ce a vizitat, vineri, spaţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, remarcând faptul că secţia de pediatrie, care funcţionează acum într-o clădire veche de patrimoniu, trebuie mutată într-un spaţiu nou.
„Secţia de pediatrie, cu toate eforturile făcute de Consiliul Judeţean, este clar că n-ai ce să-i mai faci. Este o clădire de patrimoniu şi la modul la care a început Deva să se dezvolte, este clar că va trebui mutată în corpul nou, cu tot ce înseamnă dotări, atât de natură hotelieră, cât şi din punct de vedere al tehnicii medicale”, a apreciat şeful Guvernului.
Vizită inopinată pe autostradă
Mihai Tudose a mai spus că principalele priorităţi ale Guvernului sunt sănătatea, învăţământul şi infrastructura, în acest context el arătând că în cursul dimineţii a efectuat o vizită inopinată la şantierul autostrăzii Lugoj-Deva, în zona localităţii Şoimuş.
„Am început ziua făcând o verificare inopinată la un şantier, la Şoimuş, la ieşirea de pe autostradă; o surpriză plăcută, erau aproximativ 600 de oameni pe şantier, se lucra. Evident, cunoaşteţi mai bine problemele, a fost celebra familie de lilieci. Acum se lucrează, (constructorii, n.r.) au fost repuşi în termen şi chiar lucrurile sunt în regulă. Tot acolo am discutat şi despre pasajele şi descărcarea de la autostradă spre Deva, lucruri care sunt în curs, se vor efectua”, a mai spus premierul.
„Salariile nu vor scădea”
Întrebat ce se va întâmpla cu salariile după ce contribuţiile vor fi trecute de la angajator la angajat, premierul Mihai Tudose a declarat că salariile nu vor scădea, rămân cel puţin la fel sau vor creşte. „Nu scad sub nici o formă şi o luăm de la capăt: este un mecanism prin care salariile rămân cel puţin la fel, ele vor creşte. A fost discuţia dacă această măsură aplicată la sistemul de stat este clar că generează creşteri, fiindcă statul, da, va transfera salariul brut de astăzi pe suma care permitea înainte cheltuielile cu angajatul şi că dacă privatul va face acelaşi lucru. Am avut consultări cu tot ce înseamnă patronate – şi cele mai mari, şi cele mai mici. Rezultatul discuţiilor a fost că ei au spus toţi la unison acelaşi lucru: este o oportunitate pe care ne-o oferă statul ca în aceeaşi anvelopă de cheltuieli să plătim mai bine oamenii, fiindcă România a intrat în zona în care începe o competiţie acerbă pe piaţa forţei de muncă, firmele nemaigăsind foarte uşor angajaţi şi atunci a-ţi păstra personalul devine o prioritate pentru orice angajator sănătos la cap”, a susţinut Mihai Tudose.
Premierul s-a referit şi la „vaietele” exprimate în spaţiul public cu privire la faptul că unii patroni vor scădea lefurile după aplicarea noii Legi a salarizării şi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. „De asemenea, acele vaiete că… cu ocazia acestei legi vor fi privaţi care vor scădea lefurile. Dumnezeule, puteau să o facă şi astăzi! E la privat. Nu, ei vor folosi acest mecanism pentru a-şi motiva mai bine oamenii. (…) Nu scade netul, indiferent cum… Până la urmă, va trebui cu toţii să mai aşteptăm câteva luni, vom intra în ianuarie şi veţi vedea că nu scade nimic nicăieri”, a subliniat Tudose.
Premierul a mai spus că impozitul sub 2.000 de lei va fi zero începând din 2019, aşa cum se prevede programul de guvernare. „Este în programul de guvernare, nu este în programul de guvernare din 2017. Încercăm să-l băgăm din 2019, dacă… în funcţie de dezvoltarea economică. (…) Este din 2019 în programul de guvernare, odată cu impozitul global. Deci, erau legate câteva. Să vedem, cu impozitul global, dacă ajungem la nivelul acela de interconectivitate financiară, ca să putem implementa sistemul, dar dacă lucrurile merg aşa cum trebuie şi cum se arată (…) în viaţa reală, credem că vom putea introduce şi aşa”, a precizat Tudose
Mineritul trebuie retehnologizat
Retehnologizarea mineritului şi asigurarea siguranţei în exploatare a minelor de cărbune din Valea Jiului au reprezentat principalele teme de discuţie avute sâmbătă, la Petroşani, de premierul Mihai Tudose cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi reprezentanţii Sindicatului „Muntele“, un program pe termen lung în acest sens urmând să fie prezentat Guvernului într-o lună de zile de administraţia companiei şi ministerul de resort.
Premierul a precizat că mineritul trebuie să devină competitiv şi a subliniat că nu mai doreşte ca anul viitor să se mai ajungă la importuri de cărbune pentru asigurarea stocului necesar perioadei de iarnă la termocentralele Mintia şi Paroşeni.
„Scopul vizitei de astăzi şi cred eu că şi rezultatele sunt în sensul retehnologizării mineritului românesc, a redării mândriei Văii Jiului, cu tot ceea ce înseamnă – pornind de la siguranţa în exploatare, siguranţa oamenilor, trecând prin recunoaşterea mineritului şi a energiei produse pe cărbune ca element de siguranţă naţională şi ajungând la intrarea minelor ce compun Complexul Energetic Hunedoara, dar este valabil şi pentru Complexul Oltenia, (…) (pe linia – n.r.) retehnologizării şi aducerii exploatării în zone de competitivitate. Nu mai dorim ca la anul să fim în situaţia în care suntem anul acesta, când trebuie să importăm jumătate din stocurile de cărbune pentru iarnă“, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose.
El a precizat că sindicatele din minerit vor fi parteneri în proiect, menţionând că nu se mai doreşte închiderea altor exploatări miniere şi că termocentralele Mintia şi Paroşeni trebuie să devină elemente de siguranţă ale sistemului energetic din partea de vest a ţării.
„Sindicatele sunt partenere în acest demers. Vom încerca să nu mai închidem mine, ci, dimpotrivă, să deschidem mine, iar Mintia şi Paroşeniul să devină elemente de siguranţă în sistemul energetic pentru zona aceasta a ţării“, a arătat Mihai Tudose.
Premierul a mai spus că secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, conducerea CEH şi sindicatele vor prezenta Guvernului, într-o lună de zile, un plan de reorganizare pe termen lung din punct de vedere al retehnologizării companiei, precum şi un program de activităţi pe termen mediu şi lung. (Agerpres)
Domnule premier, dati ordin sa faca benzile de intrare si iesire de pe A1 spre Deva mai exact la Santuhalm unde se va descarca catre Deva si Hunedoara. La dvs la Braila su Galati faceti o treaba buna cu noul pod dar faceti va rugam si la Deva si lumea nu va va uita niciodata.Deva nu are nici o descarcare de pe A1 in schimb Sebes mai mic decat Deva are 3!!!
va multumim frumos!