Actualitate

Preparaţia Coroieşti s-ar putea închide

Carmen Cosman

Nici măcar şase ani nu a durat gloria Uzinei de Preparare a Cărbunelui Coroieşti, modernizată cu ajutorul unui împrumut extern, contractat de Guvernul României.

Prea scump

Preparaţia este pe cale să fie închisă, la fel ca şi restul uzinelor de acest fel din Valea Jiului. Intenţia a fost anunţată chiar de directorul Hidroelectrica, Mihai David – care va fi viitorul şef al companiei naţionale Hidroenergetica, ce va include şi Compania Naţională a Huilei Petroşani. Mesajul directorului Hidroelectrica este fără echivoc: „A plimba cărbunele de la ieşirea din mină la preparaţie şi după aceea să-l duci la termocentrală, fie că e vorba de Paroşeni sau de Mintia, spălându-l în preparaţie, s-a dovedit a fi prea scump. Eu plec de la un principiu foarte clar: dacă preţul energiei electrice – produsul combustibil care se cheamă cărbune spălat la Coroieşti, este unul foarte mare, atunci ce să fac cu el, cui să-l vând?! Oricum, preţul energiei electrice produsă pe cărbunele scos şi selectat la gura minei, aşa cum se întâmplă azi în marea majoritate, este unul ridicat. Şi atunci, vă întreb: dacă am o marfă care e în afara pieţei şi nu mi-o cumpără nimeni, la ce să o mai produc?!”.

Conducerea Companiei Naţionale a Huilei Petroşani are, însă, altă părere. „Nu în totalitate, producţia pe care noi o extragem îndeplineşte cerinţele beneficiarilor şi din acest motiv este nevoie de un proces de prelucrare, care se poate face în acest moment în Uzina de Preparare de la Coroieşti, care a fost modernizată integral în 2004 şi în care am investit în lucrările de reparaţii şi recondiţionare. Deci, ea este necesară”, spune directorul general al CNH, Constantin Jujan.

Credit guvernamental

Programul „Integrat Paroşeni” a inclus şi retehnologizarea Uzinei de Preparare a Cărbunelui de la Coroieşti, pe lângă exploatările Miniere Paroşeni şi Vulcan şi Termocentrala Mintia, şi a costat în total 150 de milioane de dolari. Programul de modernizare a demarat în martie 2000, când Guvernul român a contractat un credit de 137 de milioane de dolari de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională şi filiala japoneză a BNP Paribas. Cea mai mare parte a sumei a mers către modernizarea grupului energetic nr. 4 de la Termocentrala Paroşeni, însă din valoarea totală a proiectului pentru Preparaţia Coroieşti s-au alocat 16 milioane de dolari. La momentul punerii în funcţiune a instalaţiilor modernizate, oficialii vorbeau despre beneficii de circa un miliard de lei vechi pe zi, care astăzi s-au transformat în pierderi, în ochii directorului Mihai David.

Datele par să se fi schimbat, însă, între timp. De exemplu, conducerea Termocentralei Paroşeni, care este unul dintre beneficiarii importanţi ai producţiei de huilă din Valea Jiului, spune că nu are nevoie neapărată de huilă prelucrată.

One thought on “Preparaţia Coroieşti s-ar putea închide

  • PSD-istul David Mihai un traseist politic se pricepe si la Termocentrale si carbune,credeam ca numai la Hidrocentrale,lo fi prins valul ca anul acesta a fost multa apa,sa vedem cum se va zbate pe timp de seceta,”desteptul”numit in functi de unde sa poata scoate bani in campanii electorale o fi vriun prieten de-al lui Vladu numit si el in functii publice(Mintia)are multa ura pe Valea Jiului (prefect cand era nu dadea vagoane si lauda firma lui preferata penal belgieni de la Carbonetta),nu mai vrei voturi din Valea Jiului mai Vladu stiutor(CFR,Termocentrale,Prefect)de toate unde sunt bani publici este numit.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura