Categories: Comunitate

Preşcolarii din familiile nevoiaşe, ajutaţi de autorităţile locale

Magdalena Şerban

Deputaţii din Comisia pentru învăţământ au avizat favorabil un proiect de lege potrivit căruia administraţiile locale ar urma să aloce din bugetele proprii, stimulente lunare pentru ca preşcolarii din familiile nevoiaşe să frecventeze grădiniţa.
Primarul din Sântămăria-Orlea salută iniţiativa
Beneficiile sociale propuse de noul cadru legislativ se oferă cu titlul de stimulent educaţional familiilor aflate în situaţii de risc (lipsite de posibilităţi materiale sau cu posibilităţi materiale reduse), care au copii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani. Cuantumul alocaţiei per familie ar urma să fie stabilit la valoarea de 0,1 ISR – indicatorul social de referinţă, adică 50 de lei, acordarea ajutorului fiind condiţionată de frecventarea cursurilor uneia dintre instituţiile de învăţământ preşcolar. „Din păcate, avem şi noi la nivel de comună, cazuri de familii cu probleme de ordin social. Este o măsură care vine în sprijinul lor. Sunt mulţi părinţi care şi-ar trimite copiii la grădiniţă, dar nu au posibilitatea de a face asta, din diverse cauze. Majoritatea înseamnă lipsa unui loc de muncă şi implicit a unui venit stabil sau pur şi simplu un câştig sporadic şi deloc decent. Să nu uităm că sunt familii care supravieţuiesc dintr-un ajutor social. Ne-am confruntat şi cu cazuri de abandon şcolar, care s-au înregistrat din aceeaşi pricină, uneori venind la pachet cu dezinteresul manifestat de părinţi faţă de sistemul de învăţământ. Instituţii preşcolare şi şcoli primare avem în satele Sântămăria-Orlea, Subcetate, Bolomir, Sînpetru şi Ciopeia, iar şcoală gimnazială doar în localitatea de centru”, a precizat Dumitru Oprean (foto stânga), primarul din Sântămăria-Orlea. Acesta a mai spus că pe plan local ar mai fi nevoie de un microbuz şcolar, pentru ca transportul elevilor să respecte un program mai lejer. În acest sens, a fost înaintată o cerere către Minister şi se aşteaptă răspunsul.
Comuna Lelese nu are grădiniţă
Pe de altă parte, există şi cazuri izolate de comune mici, care nu mai au grădiniţe funcţionale. Aici, copilaşii sunt luaţi din când în când sub aripa dascălilor care predau la clasa zero, tocmai pentru a se acomoda cu disciplina dintr-o instituţie de învăţământ. „Nu ştiu cum o să fie la noi. Avem şi copii din familii cu greutăţi materiale, dar şi nevoie de grădiniţe, ca să putem aplica noua lege. Copilaşii noştri vin direct în clasa zero sau de dinainte, pentru a se acomoda. Şi aşa am rămas cu o singură şcoală, şi aceea fiind doar primară. Elevii de gimnaziu şi cei de liceu fac naveta la Hunedoara. Sunt vreo 17 în situaţia aceasta. Au la dispoziţie un microbuz şcolar primit de la Minister, dar şi unul asigurat de primărie. Ne descurcăm cu transportul, nu e problemă. Ce vreau să adaug este că de când am venit pe funcţie, adică de 16 ani, nu am avut grădiniţă în comună. Legile se pare că se dau pentru mediul rural, dar la condiţiile din Bucureşti. Trebuie gândite cumva mai bine, ca să se aplice uniform”, este de părere Ciprian Achim (foto dreapta), primarul comunei Lelese.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un sa­lariu net de vreo 8.000 de lei,…

17 ore ago

Bine ai revenit, Donald Trump! Președintele SUA își preia mandatul săptămâna viitoare

Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…

17 ore ago

Bulina albă

Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…

17 ore ago

Bulina neagră

Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…

17 ore ago

Polițiști puși la zid de proprietarul unei pensiuni turistice

Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…

17 ore ago

Recidivist acuzat că a furat dintr-un magazin scutece pentru bebeluși

Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…

17 ore ago