Sorina Popa
În acest moment, aveţi o echipă la Consiliul Judeţean cu care să puteţi lucra aşa cum vă doriţi? Şi nu mă refer doar la cei doi vicepreşedinţi, cu care faceţi echipă de la preluarea mandatului.
Până în 2018 am avut serioase probleme în cadrul Consiliului Judeţean, prin absenţa secretarului judeţului, Sorin Ştefoni decedând din păcate, şi prin absenţa administratorului public, până s-a organizat concursul după plecarea lui Dan Stoian. Lucrurile s-au îndreptat pe un drum bun acum. Sper ca în perspectiva asta să se materializeze proiecte şi să fie rezultate bune pentru Consiliul Judeţean.
Aţi declarat, în repetate rânduri, că vă veţi concentra pe atragerea de fonduri europene, adică să duceţi la bun sfârşit proiectele pe care le-aţi preluat şi să iniţiaţi altele noi. Cum stăm la acest capitol?
Focusarea în 2017 şi mai ales în 2018 a fost pe atragerea de fonduri europene. Tot se discută în România că nu s-au atras suficiente fonduri europene. Pot să vă spun că, totalul de proiecte care se află în diferite stadii, cu finanţare europeană, se ridică la 471 milioane de lei. Vom avea extrem de mult de lucru în perioada următoare, când toate aceste proiecte vor fi finalizate. Din suma de 471 de milioane de lei, 230 de milioane de lei reprezintă proiecte deja contractate şi care sunt în derulare. Preocuparea noastră a fost şi să avem obiective din diferite domenii, infrastructură, mediu, educaţie, cultură. Din cele 13 proiecte pe fonduri europene, 51 la sută sunt pe infrastructură, 20 la sută pe mediu, 8 la sută pe sănătate, 15 la sută pe educaţie şi cultură. Pe lângă acestea, Consiliul Judeţean mai cofinanţează investiţiile de modernizare reţele de apă din Valea Jiului, o lucrare de 384 de milioane de lei şi extinderea şi reabilitarea reţei de apă în judeţ, de 75 de milioane de lei. Toate acestea vor fi finalizate în scurt timp.
Fiţi, vă rog, mai concret, domnule preşedinte…
Bine, iată un rezumat al realizărilor pentru 2018: au fost efectuate lucrări de modernizare drumuri, în valoare de 30 milioane de lei. Investiţii în derulare, cum sunt modernizarea drumului Cabana Rusu-Masivul Parâng, reabilitare de 22 de milioane de lei, care dezvoltă puternic partea de turism a Văii Jiului. Este un obiectiv mult amânat din cauza contestaţiilor. Trebuie spus că aceste contestaţii sunt o piedică vizavi de începerea lucrărilor. Un alt proiect este cel pe care l-am numit („10 drumuri pentru turismul judeţean“). O investiţie de 195 de milioane de lei, iar proiectul este depus la Ministerul Dezvoltării pentru aprobare.
Subliniez că aceste drumuri, cu o lungime de 170 de kilometri, au fost împărţite în patru loturi, astfel ca ofertanţii să aibă posibilitatea să liciteze pentru toate sau pentru câte vor. Este vorba de drumuri din Ţara Haţegului şi Ţinutul Pădurenilor. De asemenea, modernizarea drumului judeţean dintre Hunedoara şi Călan, o lucrare de 36 de milioane de lei, tot pe fonduri europene.
Şi dacă vreţi, mai amintesc că pentru anul 2019: avem note conceptuale aprobate pentru 12 noi proiecte de investiţii, printre care reabilitarea Casei de cultură din Hunedoara şi o serie de modernizări de drumuri judeţene. Am considerat că modernizarea infrastructurii judeţului este un obiectiv care atrage o multitudine de avantaje economice.
De doi ani încoace merge foarte bine proiectul de reparaţii capitale a Spitalului de Urgenţă Deva, aflat în subordinea instituţiei pe care o conduceţi. Sunteţi mulţumit de cum decurge activitatea aici?
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, pe lângă stingerea datoriilor, se investeşte masiv în modernizarea unităţii. Din 2016, noi, Consiliul Judeţean, am demarat un program de reabilitare a secţiilor aflate în pavilioane învechite, unde nu s-au făcut investiţii de 15 ani. În plus, multe secţii s-au mutat în spitalul nou construit. Au fost făcute reparaţii şi la Secţia de Pediatrie şi Secţia de Pneumologie, astfel ca să fie condiţii normale acolo. Noua Secţie de Pediatrie va fi mult mai spaţioasă şi ea se construieşte pe vechea clădire a spitalului. Dotările în spital vor fi de excepţie. Subliniez însă că nu doar spitalul judeţean a fost în atenţia noastră, ci şi Sanatoriul de pneumoftiziologie din Brad şi Sanatoriul din Geoagiu. Eu zic că totul merge bine şi aici.
Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a făcut paşii necesari pentru ca să nu dăm bani înapoi după ce am luat fonduri europene pentru realizarea Parcului de Afaceri din Simeria?
Pot să vă spun că stăm bine cu Parcul de Afaceri din Simeria, toate cele şase hale sunt ocupate şi birourile vor fi contractate toate, după ce fabrica firmei Bosch va începe să funcţioneze.
Am ajuns şi la situl UNESCO de la Sarmizegetusa Regia. Ni se promitea o dezvoltare excepţională a zonei, pentru ca acesta să atragă tot mai mulţi turişti.
Trei restauratori de prestigiu au venit recent la situl de la Sarmizegetusa Regia. I-am rugat să realizeze nişte propuneri pentru un sistem de îmbunătăţire a modului de prezentare a sitului arheologic, astfel ca acesta să devină tot mai atractiv.
Era vorba la un moment dat şi de refacerea Castelului Nopcea…
Avem toate şansele ca să ducem la bun sfârşit reabilitarea Castelului Nopcea. Credeţi-mă, acesta va constitui un punct de mare atracţie atunci când va fi finalizată reabilitarea lui.
Cum apreciaţi activitatea salariaţilor din subordinea dumneavoastră? Mă refer atât la cei din aparatul propriu al Consiliului Judeţean, cât şi la cei din direcţiile subordonate. Dacă ar fi să le daţi o notă, cam care ar fi aceasta?
E un suflu nou în instituţie. Este de apreciat activitatea secretarului judeţului, a administratorului public în ultima perioadă. Ca şi calificativ general, după părerea mea, nota 7 spre 8 este cea care atestă activitatea angajaţilor instituţiei şi a celor din cele subordonate. Dar, este clar că e loc de mai bine, chiar şi în activitatea preşedintelui Consiliului Judeţean.
Ce v-aţi propus, dar nu aţi reuşit să faceţi?
Suntem în contestaţie cu proiectul de reabilitare a Culoarului Mureş-Nord. Încercăm să rezolvăm şi partea asta şi să găsim soluţii ca să înceapă reabilitarea Culoarului Mureş-Nord.
Ce credeţi, o duc românii mai bine de când social-democraţii au preluat conducerea ţării? Dar hunedorenii o duc mai bine de când Consiliul Judeţean este condus de PSD? Vă amintesc că sunt mari dezechilibre între salariile celor de la stat şi a celor din mediul privat…
Să nu ne concentrăm doar pe tema culorii politice. Lucrurile sunt vizibile, standardul de viaţă al românilor a crescut. Toate angajamentele asumate s-au materializat prin creşterea punctului de pensie, a crescut salariul minim pe economie. Sunt lucruri care nu puteau să nu ducă la creşterea standardului de viaţă. E adevărat că salariile bugetarilor sunt mai mari decât cele de la privat. Dar au fost mult mai mulţi ani când situaţia a fost inversă. Lucrurile trebuie privite cu obiectivitate. Sunt convins că şi cei din privat vor găsi soluţii să mărească lefurile angajaţilor. Nu sunt în măsură să dau soluţii, dar trebuie găsite, pentru că altfel vor fi probleme cu forţa de muncă.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…