Președintele Laurențiu Nistor: Județul Hunedoara are un potențial agricol considerabil, iar colaborarea dintre autoritățile locale și guvern este necesară pentru a asigura fermierilor condiții mai bune de muncă și dezvoltare
Ministrul Florin Barbu: Ministerul Agriculturii trebuie să sprijine fermierii, nu să-i încurce
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a aflat vineri în judeţul Hunedoara, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Laurenţiu Nistor. Ministrul a vizitat o importantă fermă de bovine din satul Peşteana, lângă Haţeg, care desfăşoară şi activităţi de procesare a laptelui. În program a mai fost inclusă o întâlnire cu primarii din judeţul Hunedoara.
Scheme de ajutor de stat
„Am avut onoarea de a-l primi în județul Hunedoara pe domnul Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. După o întâlnire la sediul Consiliului Județean Hunedoara, unde am discutat despre proiectele de dezvoltare agricolă și sprijinul de care au nevoie fermierii din județul Hunedoara, ne-am deplasat în Țara Hațegului, o zonă cu tradiție agricolă, pentru a vizita o fermă locală. Pentru fermieri, Guvernul României pregătește noi măsuri de sprijin pentru zootehnie, sub forma unor scheme de ajutor de stat pentru creșterea animalelor. Securitatea alimentară înseamnă un sector zootehnic puternic!
De asemenea, împreună am participat la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din județul Hunedoara, unde
s-au dezbătut provocările și oportunitățile din mediul rural.
Îi mulțumesc domnului ministru pentru vizita sa și pentru implicarea de care dă dovadă, precum și pentru sprijinul constant acordat agriculturii și dezvoltării rurale.
Județul Hunedoara are un potențial agricol considerabil, iar colaborarea dintre autoritățile locale și guvern este necesară pentru a asigura fermierilor condiții mai bune de muncă și dezvoltare”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Pentru evitarea bolilor
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus, în vizita pe care a făcut-o în județul nostru, că instituţiile subordonate ministerului pe care îl conduce trebuie să ajute fermierii, fără să fie neglijate elementele de biosecuritate, pentru a evita astfel bolile în fermele din România.
„Rugămintea mea este să sprijinim fermierii. Trebuie să le dăm o relaxare, nu trebuie să intrăm peste fermieri abuziv, cu controale, pentru că au foarte multe proiecte de dezvoltat, atât în partea de zootehnie, cât şi în procesare. Sigur, trebuie să avem o siguranţă şi este aici ANSVSA, care sigur colaborează cu toate societăţile din România, pentru că ne trebuie şi partea de biosecuritate, astfel încât să nu avem probleme şi boli în fermele din România. (…) Dar am transmis-o şi voi transmite tot timpul că toate instituţiile subordonate Ministerului Agriculturii trebuie să vină în sprijinul fermierilor români, nu să îi încurce”, a declarat Barbu, vineri, în satul Peşteana.
Program de investiții
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat la Fermele ADO din satul Peșteana, că fermierii din sectorul zootehnic vor beneficia de un program de investiţii în valoare de 4 milioane de lei pentru dezvoltare, această schemă de ajutor de stat urmând să înceapă în circa două luni de zile.
„Vor fi eligibile în programul de ajutor de stat fermele cu 300 de capete de bovine, iar cele care vor creşte vaci pentru carne vor trebui să aibă unităţi de procesare, în timp ce fermele pentru lapte vor trebui să aibă o unitate FNC, pentru nutreţuri combinate, staţie de muls şi alte elemente din domeniu. Preţurile au fost evaluate conform proiectelor depuse pe fondurile europene. Sumele sunt calculate corect, stabilite cu Institutul de Genetică din România, dar şi cu Facultatea de Construcţii (…) În maximum două luni şi beneficiarii pot depune aceste proiecte la Ministerul Agriculturii”, a precizat Florin Barbu.
În Italia și Franța
Ministrul a mai arătat că anul acesta România va produce 1,5 milioane de purcei în fermele de reproducţie la porc, iar în sectorul avicol se vor produce peste 500 de milioane de pui, dintre care 200 de milioane de exemplare vor fi exportate.
„România a ajuns la peste 500 de milioane de pui, exportăm peste 200 de milioane de pui, iar puiul pe care România îl produce, şi fermierii îl produc, este un pui de calitate, crescut cu 70-80-90% porumb. Ţările pe care am reuşit să deschid această piaţă sunt Italia şi Franţa, sunt foarte interesaţi de aceste cantităţi de pui din România şi, aşa cum spuneam, deschidem noi investiţii prin scheme de ajutor de stat în sectorul de porc, sectorul de pasăre, dar şi vacă de lapte şi vacă de carne”, a punctat ministrul Agriculturii.
Sprijinul statului pentru proiectele din zootehnie va fi de 65%, diferenţa de 35% fiind cofinanţarea fermierilor. Acolo unde acţionarii au o vârstă de sub 41 de ani şi deţin 50% din exploataţie, sprijinul este de 80% de la bugetul de stat şi 20% contribuţie proprie.
Unul dintre cei mai mari producători și exportatori de produse alimentare
Florin Barbu a mai declarat că ministerul pe care îl conduce derulează un amplu program de dezvoltare a procesării produselor agricole în România, cu o finanţare totală de aproape 2 miliarde de euro.
În urma acestui program ţara noastră va deveni, în următorii patru ani, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de produse alimentare din sud-estul Europei.
„Ministerul Agriculturii are un program amplu de dezvoltare a procesării în România, pentru că este fără precedent în ultimii 30 de ani. Anul trecut am semnat contracte de aproape 2 miliarde de euro. Vorbim partea de InvestAlim, unde vor fi unităţi foarte mari cu cantităţi de producţie mari, de 1 miliard de euro (fonduri, n.r.), şi complementar am venit pe Programul Naţional Strategic, pe fonduri europene, să suplimentăm sumele. (…) Şi aici avem o alocare pe care o ducem la 1 miliard de euro”, a spus ministrul Agriculturii.
El a arătat că datele Eurostat şi cantităţile asumate de către procesatori prin cele două proiecte, InvestAlim şi partea de Program Naţional Strategic, va face ca după finalizarea acestor investiţii, în următorii patru ani, România să ajungă cel mai mare producător şi exportator din sud-estul Europei. (A.N.)