Categories: Actualitate

Președintele Nistor: Jertfa ostașilor căzuți în Pasul Vâlcan nu a fost pentru partide, ci pentru întreaga Națiune română!

Adriana Năstase

Sâmbătă dimineaţa, Pasul Vâlcan, care leagă regiunile Ardealului şi Olteniei, a găzduit cere­moniile dedicate luptelor purtate de Armata Română pe frontul Primului Război Mondial, des­chis în august 1916 chiar pe crestele Vâl­canului. Sute de oameni au urcat aici, pentru a-i comemora pe eroii noștri.

Au ignorat evenimentul
“Sâmbătă dimineață, în Pasul Vâlcan, alături de sute de oameni, am omagiat curajul și dragostea de țară! Aici, în 1916, a fost prima linie de front a Marelui Război al Reîntregirii.
Această manifestare s-a născut în urmă cu 6 ani, la inițiativa fostului primar al municipiului Vul­can, Gheorghe Ile, plecat dintre noi. Monumentele din Pasul Vâlcan au fost ridicate cu sprijinul unui român adevărat, Emil Părău.
Am lansat o provocare autorităților din județul Gorj, de a continua drumul pe care Consiliul Ju­dețean Hunedoara l-a asfaltat până la limita teri­torială. Am încredere că acest drum care unește cele două județe va fi modernizat și în județul vecin. Regret că politicienii de frunte din PNL și USR au fost prea ocupați cu luptele interne din par­tide și au ignorat acest eveniment! Jertfa ostașilor căzuți în Pasul Vâlcan nu a fost pentru partide, ci pentru întreaga Națiune română!”, a spus președintele Consiliului Județean Hune­doara, Laurențiu Nistor.

Crucifix de câțiva metri
Inițial, complexul statuar din Pasul Vâlcan era com­pus dintr-un crucifix de câțiva metri repre­zentând pe Domnul Isus Hristos răstignit pe cruce, situat central având, în partea dreaptă două busturi reprezentând pe generalul Ioan Culcer – cdt. A. 1 în 1916 și Ferdinand I – regele României în perioada 10 oct. 1914 – 20 iulie 1927, iar în partea stângă busturile col. Dumitru I. Cocorăscu – cdt. Bg. 21 I și locotenentului Gheorghe Tătărescu – cdt. Cp. 16 din 18 Gorj. Pe crucifix este o plăcuță pe care stă scris următorul mesaj: „Veșnică pomenire tuturor ostașilor români care și-au vărsat sângele, și-au jertfit viața în locurile aces­tea în Primul Război Mondial, pentru libertatea țării noastre, reîntregirea neamului și dreapta credință în Hristos.”
Celor patru busturi existente, în anul 2018 li s-au adăugat, încă patru: al Reginei Maria a României în pe­rioada 10 oct. 1914 – 20 iulie 1927 și loco­te­nentului Popoviciu Emil – cdt. Cp. 11/B. III/R. 18 Gorj, în dreapta și gen. Ioan Culcer – cdt. A.1 în 1916 și slt. Ecaterinei Teodoroiu – cdt. pluton, în partea stângă.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago