Prim deasupra legii
Victor Ponta a fost scos basma curată în chestiunea plagiatului. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă plângerea făcută de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru, prin care aceştia solicitau ca dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta să fie trimis la Parchet.
Bine că un amărât de student e pus la zid, dacă i se găseşte vreun fragment necitat într-o lucrare, dar prim ministrul României nu poate fi atins nici cu o floare, chiar dacă universitari de la Bucureşti au admis că e vorba de un plagiat cât Casa Poporului.
Înfiorător este altceva. Anul trecut, când s-a dat NUP în această cauză, Parchetul a folosit concluzii ale expertizei ORDA, aia cu drepturile de autor, pentru a-l salva pe omul de drept (de stânga) Ponta. Cităm: „Între lucrarea cu titlul «Răspunderea în dreptul internaţional umanitar», autori Daniela Coman şi Victor Ponta, pe de o parte, şi lucrările «Drept internaţional penal», autor Vasile Creţu, «Curtea Penală Internaţională. Istorie şi realitate», autor Dumitru Diaconu, şi «Dreptul Internaţional Penal şi Infracţiunile Internaţionale», autor Dumitru Geamănu, nu exista identitate totală de structură, ci doar o identitate parţială de structură. (…) Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat, deoarece formatele lucrărilor, tipul caracterelor utilizate şi paginaţiile sunt diferite”. Adică, furaţi fraţilor, tot ce prindeţi, doar să copiaţi cu litere mai mici, mai strâmbe şi să publicaţi în alt format decât originalul. Pur şi simplu, nu am putere să mai comentez această mizerie.
Astfel încât voi adăuga doar câteva rânduri postate de Adrian Papahagi pe net. „Aflu că ÎCCJ a respins solicitarea noastră de desfiinţare a NUP-ului în cazul plagiatului lui Ponta. Pentru mine, nu e vorba de un «presupus» plagiat, ci de unul cât se poate de real. Am documentat eu însumi, pe lângă sursele româneşti, încă un autor plagiat: avocatul francez William Bourdon. Singura şansă de a-l obliga pe Ponta să-şi recunoască fapta şi să-şi dea demisia, cum a promis în interviul pentru El País, este internaţionalizarea cazului. Nu cred însă că William Bourdon, apropiat de François Hollande, va fi dispus să facă plângere în Franţa. Deşi i-am trimis dovezile cu multe luni în urmă, nu a avut nici o reacţie”.