Prima ediţie a festivalului de muzică electronică din Cetatea Devei a atras mii de tineri din întreaga ţară şi de peste hotare. Citadela Festival, un mare succes încă de la prima ediţie
În acest weekend, vineri, sâmbătă şi duminică, Cetatea Devei a devenit un loc de întâlnire a unor artişti de top ai muzicii electronice naţionale, dar şi internaţionale şi, în acelaşi timp, un spaţiu de expunere a artei contemporane, a artizanilor locali şi un loc unde participanţii şi-au putut descoperi pasiunea cu ajutorul atelierelor de creaţie. Citadela Festival a fost pe placul tuturor tocmai din cauza diversităţii activităţilor, fiind locul perfect pentru relaxare, cât şi pentru distracţie.
Timp de trei zile, Cetatea Devei a fost plină de turişti, dar şi de localnici, care au umplut până la refuz Platforma Artilerie Vest, pentru a vedea şi a asculta cele mari nume ale industriei muzicii electronice din România, alături de artişti internaţionali de top. S-a creat astfel o punte culturală între muzicienii locali şi cei din străinătate, conturându-se o atmosferă inedită sus pe cetate, deasupra oraşului, unde toţi şi-au lăsat grijile acasă pentru câteva ore de pomină şi voie bună. Majoritatea participanţilor nu au fost din Deva, pentru mulţi fiind chiar prima dată când vizitează oraşul de la poalele Cetăţii, ei au petrecut de seara, de la ora 19.00, până la răsărit, pe ritmuri electronice.
„Promovăm artiştii români, care sunt mult mai apreciaţi internaţional decât aici, iar misiunea noastră e să-i promovăm, să-i facem cunoscuţi şi apreciaţi şi în ţara noastră, aşa cum ar trebui să fie. Am adus artişti străini la festivalul Citadela pentru a crea o punte între cultura underground din România şi cea din afară. Pe lângă muzică, festivalul a găzduit ateliere de creaţie şi de învăţare cuprinzând o gamă largă de activităţi, de la tainele de a fi DJ, la artele digitale şi până la a trage cu arcul sau yoga”, ne-a declarat Ana-Maria Atomoaei, unul din organizatorii festivalului devean.
Artiştii străini care au mixat pe scena Telekom Electronic Beats au fost Roman Flügel, din Germania, considerat pionierul muzicii electronice, Hector, din Mexic, fondatorul celebrului label Vatos Locos. De asemenea, pe scena de pe Platforma Artilerie Vest din Cetate au fost prezenţi în aceste trei zile şi artişti români, foarte cunoscuţi internaţional, care au participat la cele mai mari festivaluri din ţară, dar şi de peste hotare. Au fost prezenţi, încântând miile de tineri iubitori ai muzicii electronice, Amorf, care este considerat cel mai interesant proiect live de muzică electronică, Priku, din Bucureşti, DJ-ul care pune muzică de peste 10 ani la nivel înalt, Livio & Roby, pionieri ai muzicii electronice româneşti, Mahony, rezident la cunoscutul club Cristal din Bucureşti, Suciu, din Râmnicu Vâlcea, Vincent Iulian, producător din Bacău, Sepp b2b Nu Zău, fondatorii labelului Uvar, Mihai Pol, din Braşov, vlf din Timişoara şi Mi Pa, din Deva.
Organizatorii s-au asigurat ca toţi participanţii să aibă tot ce e nevoie la festival, de la loc de campare şi zonă de relaxare, toalete, mâncare, bar, dar şi o zonă amenajată de Telekom, plină de surprize pentru aceştia.
Putem spune în încheiere că această primă ediţie a festivalului de muzică electronică de pe Cetatea Devei a avut un succes nesperat. Atât prin prestaţia artiştilor prezenţi pe scena festivalului, cât şi a numărului mare de participanţi din toată ţara, care au umplut toate hotelurile din oraş, cum n-au mai fost de mulţi ani. Toţi, şi artişti, şi spectatori, au fost încântaţi, şi au promis că vor fi prezenţi şi la următoarele ediţii. Trebuie să mai precizăm că Festivalul Citadela a fost organizat de Asociaţia Culturală Bipolar, în parteneriat cu Telekom Electronic Beats, cu sprijinul Consiliului Local Deva, Primăria municipiului Deva şi al Consiliului Judeţean Hunedoara.