La finalul săptămânii trecute a avut loc, mai exact de vineri până duminică, în Staţiunea Pasul Vâlcan, din Munţii Vâlcan, s-a desfăşurat prima etapă a Campionatului Mondial de Longboard din anul 2018, un concurs extrem care pune la încercare priceperea şi îndemânarea sportivilor.
Cu o istorie de aproape 50 de ani, inspirat din surf, longboardul a devenit popular în rândul iubitorilor de sporturi extreme în anii 90 şi s-a dezvoltat constant, devenind o puternică atracţie pentru tineri.
Pe pista din Pasul Vâlcan, de fapt pe Drumul Judeţean 664, care face legătura dintre municipiul Vulcan şi staţiunea amintită, s-au întrecut 118 longboarderi din 20 de ţări de pe toate continentele, veniţi în căutare de adrenalină pe meleagurile româneşti. Ceea ce face traseul de aici atât de special este drumul facilitat de telegondolă, lucru unic în lume, principalul beneficiu fiind siguranţa, dar şi comoditatea şi rapiditatea ajungerii la startul pistei.
Cum spuneam, la Pasul Vâlcan s-a desfăşurat prima etapă a circuitului mondial din Europa, denumită Transylvania Downhill, urmând ca acesta să continue în Cehia, Spania, Italia, Rusia şi apoi S.U.A. Potrivit lui Mihai Ormenişan, unul din organizatorii de la DEVAstation Longboard Crew, concursul are cinci categorii: începători, femei, juniori, profesionişti şi street luge. Pentru fiecare categorie s-au acordat trei premii, care au constat în diplome şi medalii, echipament sportiv profesional şi intrare gratuită la evenimentul care va avea loc anul viitor. Prima zi a fost dedicată pentru antrenamentul participanţilor, a doua pentru calificarea celor mai buni, iar în a treia zi s-au stabilit câştigătorii.
Înainte de a ajunge în România, campionatul mondial a avut loc în Canada, acolo recordul de coborâre pe placa de longboard fiind de 109 km/h. La Vâlcan însă, din prima zi de antrenament, s-a ajuns la depăşirea recordului mondial de un sportiv, care a coborât cu 111 km/h. Sportivii care au testat pista, adică şoseaua pe care s-a desfăşurat întrecerea, au decis că aceasta este cea mai bună din lume, observând atuurile zonei, dar mai ales organizarea practică şi comodă pentru toată lumea. De asemenea, a fost subliniată de sportive şi oficiali primirea călduroasă făcută de organizatorii locali ai competiţiei.
Impresiile sportivilor veniţi din toate colţurile lumii la această ediţie de Cupă Mondială de Longboard sunt următoarele: accesul rapid şi uşor la reîmbarcarea în telegondolă; timpul scurt între două ture de coborâre; accesul rapid din zona de campus către telegondolă; calitatea excelentă a pistei de coborâre; proximitatea posibilităţilor de hrănire, dar şi locul de campare din apropiere.
„Acest proiect trebuie continuat, deoarece este unic pe glob, iar performanţele sunt imposibil de ignorat”, a declarat Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, prezent la deschiderea competiţiei, alături de Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, în calitate de coorganizator, Bobora fiind unul dintre cei care a susţinut organizarea acestei ediţii de Cupă Mondială, reconfirmând unitatea de strategie administrativă judeţeană şi locală legată de această zonă. Trebuie spus însă că un alt influent şi puternic susţinător al acestui important proiect este şi omul de afaceri Emil Părău, pionier al investiţiilor montane din zona aceasta şi susţinător al sporturilor montane.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…