Prima serie de copii români din diaspora a ajuns la Tabăra Căprioara
Un grup de 50 de copii români, care trăiesc în Atena şi Salonic, participă, în aceste zile, la Deva, la programul de tabere ARC-2019, derulat în ţară de Ministerul Românilor de Pretutindeni şi Ministerul Tineretului şi Sportului, tinerii având posibilitatea să cunoască mai bine locurile şi momentele importante ale istoriei poporului din care fac parte.
Deschiderea oficială a programului a avut loc sâmbătă, la Tabăra Căprioara Deva, care aparţine Direcţiei de Tineret şi Sport Hunedoara, copiii susţinând un program folcloric cu cântece şi dansuri pe care le-au învăţat în şcolile din Atena şi Salonic, pe care le frecventează în zilele sfârşitului de săptămână, pentru a nu-şi pierde identitatea culturală.
„Este un program de excepţie, cu adresabilitate la tinerii din diaspora, care sunt dispuşi şi vor să cunoască foarte bine realităţile României, care doresc să viziteze România şi doresc să-şi îmbunătăţească în mod constant cunoştinţele despre cultura şi civilizaţia poporului român. (…) Activităţile care se desfăşoară în cadrul programului se axează pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, pe informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească“, a declarat Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Judeţul Hunedoara a fost inclus în programul ARC de doi ani. Autorităţile le-au transmis copiilor că zona face parte din regiunile care au constituit leagănul formării poporului român, aici aflându-se capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia, dar şi capitala Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, alături de biserici vechi sau monumente medievale, cum este Castelul Corvinilor din Hunedoara.
„Cred că forţa unui stat este dată de felul în care ştie să se adreseze naţiunii şi felului în care ştie să ţină naţiunea unită. Până la urmă, statul nu este decât expresia unei naţiuni, iar din această naţiune faceţi şi dumneavoastră parte, cei care, sper eu, vremelnic, sunteţi plecaţi din România sau cei care trăiţi în comunităţile istorice populate de români de-a lungul sutelor de ani“, a spus, la rândul său, Fabius Kiszely, prefectul judeţului Hunedoara.
În Atena sunt circa 35.000 de români, iar o parte dintre copiii acestora frecventează în zilele de sâmbătă şi duminică cursurile şcolii în limba română organizate de Asociaţia Interculturală Româno-Elenă „Dacia“. Aici învaţă limba română, istorie, geografie, artă, dansuri populare.
„Sunt foarte încântaţi şi dornici să cunoască România. Au în suflet tot ceea ce ţine de România. Aceşti copii muncesc foarte mult, pentru că de luni până vineri sunt la şcoala grecească – obligatorie, iar sâmbăta şi duminica participă la cursurile de limba română ale Şcolii Dacia. (…) Sunt foarte mândră de aceşti copii şi de părinţii lor, care fac tot posibilul ca sâmbăta şi duminica să fie acolo şi nu este deloc uşor“, a spus Daniela Popescu, preşedintele Asociaţiei “Dacia”.
La rândul său, Irina Toderaş, de la Asociaţia Românilor „Carpatia“ din Salonic, apreciază că taberele ARC sunt utile copiilor, care pot cunoaşte mai bine ţara lor de origine.
„Normal că-mi este dor de România, pentru că este ţara mea. Am reuşit să mă integrez, în mare parte, dar doresc să revin în România. Taberele ARC prind foarte bine copiilor, pentru că pot vedea pe viu ceea ce este România. Noi le povestim la şcoală, avem cursuri de istorie, geografie, dar când vin aici ei văd realitatea, văd pe viu ceea ce le spunem noi la şcoală“, a spus Irina Toderaş.
În Tabăra ARC 2019 de la Căprioara vor veni în această vară 300 de copii, următoarea serie fiind prevăzută să sosească săptămâna viitoare, cu tineri români din Bulgaria şi Italia. (Sorin Blada, Agerpres)
totul pt diaspora. noi, cei care am ramas aici, da-ne draq’