Primăria Crişcior, premiată pentru atragerea de investiţii cu bani europeni
Ovidiu Furdui, primarul din comuna Crişcior (foto), s-a întors de curând cu câteva veşti notabile pentru comunitate şi nu numai. Prima este legată de un Premiu de Excelenţă obţinut în cadrul Galei Avangarde, iar a doua o reprezintă înfrăţirea Crişciorului cu o comună din Republica Moldova.
Printre cei mai buni
Târgul Internaţional de Investiţii „Împreună reconstruim România“, aflat la ediţia a doua, a găzduit în cadrul său Gala Premiilor Avangarde, în care au fost premiaţi şi edilii care au atras cele mai mari proiecte. Printre aceştia, s-a numărat Ovidiu Furdui, primul om al comunităţii din Crişcior. „Am luat Premiul de Excelenţă în cadrul acestei Gale. Pe fiecare regiune au fost acordate câte şase premii. Fondurile europene atrase şi faptul că am implementat mai multe proiecte au fost cele două considerente principale care au direcţionat această recunoaştere către comuna Crişcior”, a spus Ovidiu Furdui. Tot el a mai precizat că la eveniment au participat reprezentanţi de frunte ai administraţiei centrale şi locale din România, investitori internaţionali, companii private din România, reprezentanţi ai unor ministere şi agenţii, reprezentanţi ai băncilor, precum şi ai patronatelor. Subiectele dezbătute în cadrul seminariilor au fost legate de fondurile europene, parteneriatul public-privat, piaţa muncii, dialogul social, agricultura şi insuficienţa legislativă.
Al doilea eveniment, al doilea succes
Totodată, la Chişinău, în incinta Palatului Republicii, s-a desfăşurat la finele lunii mai, prima şedinţă a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Moldova, la aceasta, participând membrii organelor de conducere a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) şi ai Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.), dar şi invitaţi de onoare. „Am participat în calitate de prim-vicepreşedinte al A.Co.R. Au fost aproximativ 40 de primari din ţară, fiecare judeţ având desemnat câte un reprezentant. În principiu, s-a pus accent pe relaţiile de înfrăţire între primăriile din România şi cele din Republica Moldova şi pe dezvoltarea celor de colaborare. Personal, am avut discuţii cu primarul unei comune aflate la circa 10 kilometri de Chişinău, am stabilit detaliile şi urmează să demarăm procedura vizând realizarea unei înfrăţiri între comuna lor şi comuna noastră. De asemenea, dacă cei din Moldova vor intra în Uniunea Europeană, suntem dispuşi să-i ajutăm cu sfaturi şi să le împărtăşim din experienţa noastră, în ceea ce priveşte accesarea de fonduri externe”, a mai arătat primarul Ovidiu Furdui. Pe de altă parte, referitor la situaţia infrastructurii, edilul-şef din Crişcior a luat pulsul, dar se pare că nici moldovenii nu stau mai bine decât noi. „Nu pot spune că stau mai strălucit decât noi. Nu există comparaţie. Am văzut că nu au drumuri comunale asfaltate, în afară de drumul principal. Nici în oraşe nu e cu mult mai bine. Însă, la capitolul cultură, sunt la un nivel foarte bun. Am văzut expoziţii excelente şi lucruri bine făcute”, a mai precizat primarul din Crişcior.