Actualitate

Primăria Deva a prelungit contractul cu SC Salubritate SA pentru opt ani

salubritate (17)Natalia Bumbac

Consiliul local Deva a aprobat ieri prelungirea contractului cu SC Salubritate SA Deva pe o perioadă de opt ani pentru anumite servicii pe care societatea le prestează în municipiu, cu excepţia celui de colectare a deşeurilor menajere.
Necesitatea prelungirii contractului a venit ca urmare a unor hotărâri ale CL Deva prin care firma de salubritate a fost obligată să facă anumite investiţii, pe care nu le-a amortizat şi nici nu va reuşi să le amortizeze până la expirarea contractului în august 2017. Astfel, administraţia locală a considerat oportună prelungirea contractului pe anumite servicii, pentru a da ocazia operatorului să-şi recupereze banii cheltuiţi, aşa cum s-a stabilit prin contractul încheiat între cele două părţi.
Deşeurile menajere pentru alt operator
Investiţia SC Salubritate SA Deva se ridică la două milioane de euro, bani pe care i-a cheltuit pentru a achiziţiona tehnologie nouă de operare cu ajutorul căreia să diminueze cantitatea de deşeuri nereciclabile. Potrivit proiectului de hotărâre, serviciile pentru care CL Deva a prelungit contractul  cu SC Salubritate SA Deva sunt cele de măturat, spălat şi stropit căi publice şi răzuit rigole, măturat mecanizat şi manual, golirea coşurilor de gunoi, întreţinerea şi transportul deşeurilor stradale, precum şi colectarea, transportul, depozitarea şi valorificarea deşeurilor voluminoase. Pentru serviciul de colectare a deşeurilor menajere din punctele din municipiu, contractul nu a fost prelungit, deoarece Primăria Deva este parte a proiectului de gestionare a deşeurilor care presupune desemnarea a patru operatori de salubritate în tot judeţul, în urma organizării unor licitaţii.
Contre pe legalitatea proiectului
Pe tema acestui proiect, consilierii locali Daniel Crişan şi Mihai Mica au cerut mai multe explicaţii reprezentanţilor Primăriei Deva, dorind să se asigure că prelungirea contractului a fost făcută în deplină legalitate. Daniel Crişan a arătat că recuperarea investiţiei trebuia făcută în proporţie de 40 la sută în primul an de la încheierea contractului de concesiune dintre administraţia locală a Devei şi SC Salubritate SA Deva, adică în 2009. Drept răspuns, secretarul primăriei, Laura Sârbu, a afirmat că articolul de lege care a dus la obligarea operatorului să reducă din deşeurile nereciclabile a fost dat în 2014, an în care au fost demarate investiţiile. Drept urmare, aceasta a explicat că prelungirea contractului este întemeiată, deoarece altă posibilitate ca operatorul să-şi amortizeze suma cheltuită nu există. Totodată, Mihai Mica a precizat că investiţiile operatorului de salubritate au fost făcute pentru a asigura alte servicii decât cele pentru care a fost prelungit contractul şi că nu vede oportună prelungirea contractului pentru serviciile enumerate mai sus. În replică, administratorul SC Salubritate SA Deva, Sergiu Mody, l-a contrazis pe alesul local, arătând că tehnologia nouă pe care firma a achiziţionat-o este folosită şi pentru reciclarea deşeurilor stradale şi a celor colectate din coşurile de gunoi stradale, arătând că gunoaiele trebuie reciclate indiferent de unde sunt colectate.

3 comentarii la „Primăria Deva a prelungit contractul cu SC Salubritate SA pentru opt ani

  • Stati linistiti, au inceput sa se reverse laturile lui Mircia ! 8 ani,doar atat ?, doar pana iese Mircia la pensie ? Mai sa fie !

  • Proiectul cu stadionul nou lângă Deva, de 10.000 de locuri e f.bun.As merge pe 20. 000 de locuri..pentru o cupa europeana,10000 locuri fiind putine,neaprobabie la acest nivel.
    Semnalez o problema: de ce in parcul de la poalele cetatii deva la locul de joaca a copiilor, inca se Mai pastreaza acel covor verde imens de plastic si acele cauciucuri atat timp cat aceste plasticuri artificiale amplasate pe pamantul din jurul arborilor vechi au distrus si uscat acesti minunati arbori inalti,unii nemaiavand frunze deloc,iar altii Mai au doar cateva Frunze Verzi.In restive parcului arborii sunt inverziti.Va iesi mare scandal daca nu se da la o parte acel covor verde si acele cauciucuri de guma maron de la locul de joaca.Vina e a lui petre marginean si stafful lui ca au distrus acesti arbori.Cred ca putea merge pana acolo incat sa ii dam in judecata dragi deveni pentru aceasta gafa ,eroare de management si care face pe deveni si turistii din Deva sa sufere.Asteptam reactii rapide a noii conduceri a Primariei Deva de inlaturare a covorului si plasticului din parc .pamantul are nevoie de Frunze pentru hranirea lui, pentru ciclicitate și reciclare, nu doar de apa! Altfel ii pierdem pe acesti arbori.

  • va Ocupați cu jocuri de lumni de pe cetate , când aceastea stau blocate pe aceleași 2 lumini de câteva saptamani.In centrul Devei aproape de liceul Decebal e bezna,fiind Arși 5-6 stalpi de iluminat.Nimeni nu vede!Panourile publicitare obturează încă intersectiile Devei.Nimeni nu vede!pe primari ii doare undeva…..de Deva.Gara Deva si imprejurul ei e ca o Bamboo, ca o cocina! Nimeni nu intervine.Casa de cultura Deva e deplorabila.Fantana din fata ei e murdara in interior,o dunga mare verde arată ca nu a fost niciodată c.u.r.a.t.a.t.a. si întreținută , dar nimeni nu vede!Blocurile din Deva sunt neanvelopate. Trotuarele si spațiile dintre blocuri arată dezmembrate,copiii neputând nici măcar folosi acolo role sau placa, sau bicicletele căci își strica jucăriile si se pot accidenta! Nimeni nu a văzut,si daca vede da din umeri! Pădurea Bejan la intrare e inamolita, o groapa mare , cu apa, si noroi, fiind acolo, fiind foarte multe gunoaie la intrare ,unde era acea bariera ,care nu mai exista! Primăria e in concediu! Unde sunt arborii tineri care trebuiau plantați in toatata Deva, unde sunt brazii, si molizi, care parca sunt din ce in ce mai putini?sunte multe de făcut in acest oraș care ar putea arată ca o bijuterie ,dar Primarii nu doresc asta!traseul clasic de urcare in Cetatea Devei pe jos, in spirala prin tunel din dreapta de dupa cele 160 de scări arată ca un gunoi.Am văzut si un Homeless pe acolo la intrare in tunel, pe tot trasul ,de la primele scări pana la prima poarta existând gunoaie,,sticle,etc.aleeia neîngrijită pana la prima poarta.Nu se poate sa mai trăim in țigănie! Ne-am saturat!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura