Devenii îşi amintesc că, în vara lui 2011, oraşul a fost acoperit de un fum negru, după ce groapa de gunoi a luat foc. Era în luna august, când căldurile erau mari. Fumul, urât mirositor, a cuprins chiar şi localităţile Şoimuş şi Bălata, din vecinătatea Devei.
Gunoiul a ars câteva săptămâni
Zeci de pompieri au fost concentraţi pe groapa de gunoi, pentru a opri extinderea incendiului şi a anihila focul. În ciuda eforturilor lor, focare se tot reaprindeau, din cauza pungilor de biogaz formate în masa de deşeuri. Incendiul a fost provocat de autoaprinderea pungilor de biogaz, focul fiind favorizat de căldura excesivă de la acea vreme. Nenorocirea a durat câteva săptămâni, autorităţile locale fiind nevoite să ia măsuri severe. Zeci de utilaje, pompieri, jandarmi, dar şi angajaţi ai unor firme private au fost duşi la faţa locului pentru a stinge flăcările. Zeci de tone de zgură şi moloz au fost transportate la groapa de gunoi, în final reuşindu-se anihilarea incendiului care a provocat mari probleme devenilor. La final, a venit şi nota de plată, un milion de lei, bani pe care Primăria Deva i-a plătit firmei Telecerna, care ar fi stins în final incendiul de la rampa de gunoi.
Curtea de Conturi impută banii, iar primăria îi recuperează
Până aici, toate bune şi frumoase, numai că a venit un control al Curţii de Conturi Hunedoara în 2012, control care a reţinut ca prejudiciu suma de aproximativ 700.000 de lei, din milionul dat firmei Telecerna pentru stingerea incendiului de la groapa de gunoi a Devei. Primăria Deva a atacat în instanţă acest raport al Curţii de Conturi Hunedoara, cerând anularea deciziei acesteia şi a avut câştig de cauză. Dar, la iniţiativa primarului Petru Mărginean, juriştii instituţiei devene nu s-au lăsat şi, în anul 2014, au dat în judecată firma de salubritate care administra groapa, pentru că acesteia îi revenea prin contract obligaţia de a preveni şi stinge incendiul la rampa de gunoi a municipiului, solicitând recuperarea prejudiciului. Este vorba de dosarul cu numărul 5373/97/2014. Primăria a cerut 700.000 de lei firmei de salubritate, adică suma imputată de inspectorii de la Curtea de Conturi Hunedoara, din milionul de lei plătit firmei Telecerna. În paranteză, trebuie să precizăm că primarul Petru Mărginean a dezvăluit, în acea perioadă, într-o şedinţă de consiliu local că „incendiul de la rampa de gunoi a Devei din 2011 pentru stingerea căruia firma Telecerna a încasat un milion de lei, a fost stins, de fapt, de pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”.
Tribunalul Hunedoara a dat câştig de cauză firmei de salubritate, dar Primăria Deva a câştigat recursul la Curtea de Apel din Alba Iulia. „Până la final am avut câştig de cauză în acest proces, de care m-am ocupat personal. Am făcut recurs la sentinţa Tribunalului Hunedoara, iar Curtea de Apel a admis recursul nostru. Ca atare, sentinţa fiind definitivă, firma de salubritate a şi virat banii, cei 700.000 de lei, plus dobânda aferentă, în contul primăriei“, a declarat Ana Bartha, şefa Direcţiei Juridice şi Administraţie Publică Locală din cadrul Primăriei municipiului Deva.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…