Primăria Deva eliberează autorizaţii de funcţionare ilegale
Nemulţumirile locatarilor din blocul 2, scara A, Piaţa Victoriei, din Deva, care se împotrivesc ca la parterul clădirii să funcţioneze o spălătorie-curăţătorie chimică, par să nu-i prea intereseze pe cei de la Primăria Deva.
N-au băgat-o în seamă
Prezentă la şedinţa din 27 martie a Consiliului Local Deva, profesoara Corina Tomuş, unul dintre locatarii blocului, nu s-a bucurat de prea multă atenţie din partea aleşilor locali. Aceasta a dorit să afle de ce reprezentanţii Primăriei Deva au eliberat autorizaţia de funcţionare pentru spălătorie, fără să ţină cont de faptul că locatarii blocului nu au fost de acord atunci când li s-a cerut aprobarea de către proprietarul afacerii. Doar că, şedinţa fiind declarată închisă, aleşii locali nu au mai stat să asculte care sunt problemele cetăţenilor, excepţie făcând un singur consilier local.
S-au trezit abia acum să ceară aviz de la mediu
Atunci când au eliberat autorizaţia de funcţionare, angajaţii primăriei nu au ignorat doar lipsa acordului vecinilor, ci au eliberat-o şi în lipsa avizului de mediu, fapt confirmat de Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara. Drept urmare, reprezentanţii firmei care doresc să înfiinţeze spălătoria la parterul blocului s-au adresat recent APM Hunedoara, pentru a li se elibera avizul de mediu. „Cererea de eliberare a autorizaţiei de mediu din partea agentului economic care doreşte să înfiinţeze spălătoria-curăţătoria chimică a fost discutată în şedinţa Comisiei de analiză tehnică de săptămâna trecută, împreună cu reclamaţia depusă la dosar de către locatarii blocului. În urma analizei s-au solicitat mai multe date şi completări din partea beneficiarului în legătură cu activitatea pe care intenţionează să o desfăşoare. După ce va depune completările cerute, dosarul va fi supus din nou analizei”, a explicat Georgeta Barabaş, directorul APM Hunedoara.
Uite avizul, nu-i avizul
Până atunci, un singur lucru mai trebuie amintit. Întrebat în urmă cu trei săptămâni despre legalitatea autorizaţiei de funcţionare, Virgil Davidescu, şeful Biroului Privatizare din cadrul Primăriei Deva, unul dintre semnatarii actelor, a susţinut în permanenţă că nu este nevoie de acordul locuitorilor din bloc, deoarece nu s-a schimbat destinaţia spaţiului. Lucru neadevărat, deoarece în spaţiul respectiv au funcţionat doar unităţi care desfăşurau comerţ cu amănuntul, ceea ce este cu totul altceva faţă de o spălătorie chimică. De asemenea, Davidescu declară că dosarul pe baza căruia s-a eliberat autorizaţia de funcţionare conţinea toate avizele prevăzute de lege. Lucru, din nou, neadevărat, deoarece lipseşte taman avizul de mediu, unul din cele mai importante avize. Acesta a mai afirmat că autorizaţia eliberată pentru splătoria-curăţătoria chimică a fost semnată şi de arhitectul şef al primăriei şi de către viceprimarul Ovidiu Moş.
Viceprimarul Moş zice că a semnat pe nevăzute
„I-am întrebat pe cei de la Biroul de Privatizare dacă toate actele sunt în regulă din punctul lor de vedere şi mi-au spus că da. Aşa că am semnat documentele, în acea zi având delegaţie din partea primarului pentru astfel de lucruri”, a declarat Ovidiu Moş, viceprimar al municipiului Deva.
Aşadar, rămâne de văzut care va fi finalitatea acestor demersuri şi cine va avea câştig de cauză. Proprietarul afacerii, care vrea cu tot dinadinsul să înfiinţeze spălătoria, chiar dacă locatarii blocului se opun şi care nu vor altceva decât să li se respecte drepturile. Pentru a le atrage atenţia celor de la primărie asupra şirului de ilegalităţi comise la eliberarea autorizaţiei de funcţionare, locatarii blocului au depus o cerere de revocare a documentului, la care încă aşteaptă un răspuns.