Adriana Năstase
Un studiu realizat de Asociaţia Funky Citizens, care a comparat datele a 103 municipii din România, plus cele şase sectoare ale Capitalei, în ceea ce priveşte problematica adoptării bugetelor locale.
Dezbatere în 25 ianuarie
Organizaţia neguvernamentală a realizat un set de criterii în ceea ce priveşte modul cum poate fi măsurată transparenţa unei primării de municipiu, fiind luate în calcul termenul de publicare al unui proiect de buget, anunţul dezbaterii pe site, „bonusul” termenului în care poate fi dezbătut, formatul deschis al datelor, organizarea unui eveniment pentru dezbaterea acestuia, dar şi termenul de adoptare. În urma aplicării acestor indicatori, pe primul loc a ieşit Primăria Sectorului 6, condusă de liberalul Ciprian Ciucu, cu nouă puncte. Următoarele din listă, care au acumulat opt puncte, au fost Alexandria (Victor Drăguşin –PSD), Braşovul (Allen Coliban – USR), Deva (Florin Oancea – PNL), Hunedoara (Dan Bobouţanu – PSD) şi Piteştiul (Cristian Gentea – PSD). Site-ul Primăriei Deva este pus la punct cu echipele administrative, legislaţia şi mijloacele digitale de interacţiune (audienţe, formulare, plăţi amenzi şi aşa mai departe), arată cei de la Funky Citizens.
„Pentru mine și echipa mea este important omul, deveanul, de aceea și bugetul local pentru acest an a fost pus în dezbatere publică, astfel ca cine a dorit a putut participa”, susține Florin Oancea (foto), primarul municipiului Deva.
Dezbatere publică pe proiectul de buget general al municipiului Deva pe anul acesta a fost în 25 ianuarie 2022, la sediul primăriei.
Reamintim că în anul 2022, bugetul general al municipiului Deva este de 433.024.150 de lei (peste 86 de milioane de euro). Bugetul general pe anul 2022 este mai mare cu 45,22 la sută față de anul 2021, pe fondul avansării execuției obiectivelor finanțate din fonduri nerambursabile și a sumelor din credite bancare estimate a fi trase în anul curent.
Cele mai importante capitole care vor fi finanțate din bugetul local sunt: Locuințe, servicii și dezvoltare publică, Învățământ, Transporturi, Cultură, recreere și religie, Asigurări și asistență socială
Cheltuielile cu investițiile reprezintă cea mai mare pondere din bugetul general al municipiului Deva, 50,32 la sută.
Obiectivul general al administrației publice locale este creșterea calității vieții în municipiul Deva – educație, sănătate, infrastructură, mediu, transport în comun, spații verzi, asistență socială etc.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…