ActualitateFlash

Primăria Deva şi Termocentrala Mintia încep „marea rebranşare”

Nicolle Ebner

Începând de astăzi, devenii care vor să se rebranşeze la sistemul centralizat de termoficare şi, în acelaşi timp, să beneficieze şi de contorizare individuală a consumului de energie termică, pot depune cereri la Biroul Producţie al Electrocentrale SA Deva, situat în zona Trident.

Unii cu banii, ceilalţi cu manoperă gratuită

Zilele trecute, Primăria Deva a semnat un parteneriat cu Electrocentrale SA Deva-Mintia, în baza căruia apartamentele din Deva pot fi contorizate individual din punct de vedere al consumului de energie termică. Termocentrala Mintia pune la dispoziţie, în mod gratuit, forţa de lucru şi materialele necesare, numai ca să-şi poată vinde marfa (agentul termic produs în cogenerare), iar Primăria Deva suportă de la bugetul local, contravaloarea gigacalorimetrelor. „Nu există soluţie mai bună pentru deveni. Fiecare plăteşte cât consumă. Primăria plăteşte contoarele şi recuperează investiţia de la asociaţiile de proprietari, fără să perceapă dobândă, în cinci sau 10 ani, după cum stabilesc proprietarii, iar Mintia asigură gratuit serviciul de montare şi întreţinere a reţelei”, a declarat primarul municipiului Deva, Mircia Muntean.

Costul mediu pe un apartament este de maximum 1.500 lei, iar la o rambursarea, în 10 ani, a împrumutului acordat de primărie, rata lunară ar fi de 12,5 lei, menţionează Viorica Nicula, director executiv al Primăriei Deva. Astfel, rău platnicii pot fi mult mai uşor debranşaţi de la reţeaua de termoficare, fără să mai aibă de suferit întreaga scară. Reprezentanţii Electrocentrale SA Deva-Mintia dau asigurări că, în această iarnă, preţul unei gigacalorii, în Deva, nu va sări de 240 lei, chiar dacă va fi eliminată subvenţia de la bugetul de stat, prin urmare devenii nu ar avea de ce să se teamă.

Lobby la asociaţiile de proprietari

Ca să-şi vândă marfa, reprezentanţii Electrocentrale SA Deva-Mintia îşi vor face singuri lobby la asociaţiile de proprietari din Deva, încercând să-i convingă personal, pe cât mai mulţi deveni, să se rebranşeze la sistemul de termoficare centralizat. La această oră, din 22.000 de apartamente existente în Deva, doar 9.600 mai sunt branşate, iar numărul solicitărilor de debranşare este în creştere. Totuşi, „marea rebranşare” la care speră administraţia locală şi producătorul de energie termică şchioapătă încă de la început, din cauza legislaţiei. În primul rând, dacă unul dintre vecinii de pe scară nu vrea să-şi monteze gigacalorimetru, toată acţiunea cade, deoarece este obligatoriu ca toţi proprietarii de pe scară să revină la sistemul de termoficare centralizat. Contractele se încheie numai cu asociaţia de proprietari, şi chiar dacă-şi montează gigacalorimetru la uşa apartamentului, proprietarul va plăti, în continuare, şi cota parte a energiei termice radiate de conductele care trec prin apartament sau pe scara blocului.

Potrivit Corinei Oprişiu, administratorul public al municipiului Deva, există deja câteva zeci de cereri pentru contorizarea individuală a consumului de energie termică. „Este vorba de blocul nr. 2, de pe strada Narciselor, scările A, B, C, unde 47 din 56 de proprietari de apartamente ne-au solicitat montarea de contoare individuale”, spune Oprişiu, menţionând că, în medie, lucrările pe o scară nu durează mai mult de o săptămână.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura