Consiliul local Deva a aprobat, în şedinţa de ieri, înfiinţarea societăţii „Termo Cetate”, care va avea ca activitate principală furnizarea de agent termic în municipiu. Totodată, autorităţile locale au arătat că în perioada următoare va fi construită o centrală termică în cogenerare, de către o companie germană, aceasta urmând să asigure agentul termic pentru Deva, în condiţiile în care soarta Termocentralei de la Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), este, deocamdată, necunoscută.
Autorităţile locale ale municipiului Deva au explicat că înfiinţarea societăţii „Termo Cetate” este necesară în lipsa unor garanţii că Termocentrala Mintia va putea asigura căldură şi apă caldă în oraş în perioada următoare. Mai mult de atât, calitatea serviciilor asigurate de unitatea de la Mintia nu este satisfăcătoare, în ultima perioadă agentul termic furnizat fiind la temperaturi scăzute, motiv pentru care autorităţile devene s-au văzut nevoite să caute o soluţie la toate aceste probleme.
Facturi mai ieftine
Proiectul de construire a unei centrale în cogenerare pe gaze este similar celui existent în municipiul Făgăraş şi va duce la o scădere a costurilor la facturile de la încălzire, iar primele discuţii în realizarea lui cu compania germană au avut loc deja. Potrivit viceprimarului municipiului Deva, Răzvan Mareş (foto), sunt estimări că preţul energiei termice pentru consumatorii din Deva va scădea cu minimum 15 -25 la sută. Acesta a mai explicat că unitatea producătoare de agent termic care va fi construită de nemţi a fost planificată pentru necesarul tuturor locuitorilor din Deva şi că este sigur că în urma preţului atractiv, multe persoane vor opta pentru acest sistem, chiar şi în detrimentul minicentralelor de apartament.
Construcţia se încheie la finele acestui an
„Sper ca municipiul Deva să nu sufere din punct de vedere al distribuţiei agentului termic în cazul în care Termocentrala Mintia se va închide. Centrala a fost gândită pentru toţi locuitorii municipiului Deva, pentru că am convingerea că mulţi se vor rebranşa la acest sistem, fiind mai comod şi mai ieftin”, a declarat Răzvan Mareş. Acesta a mai precizat că din datele pe care le deţine, construirea centralei în cogenerare este planificată pentru a fi încheiată la finalul acestui an. Proiectul are o valoare de 23 milioane euro, iar Primăria Deva va pune la dispoziţie reţeaua de distribuţie a energiei, iar partenerul german va asigura costurile de realizare a investiţiei. În Deva, din totalul de 20.000 de apartamente, aproximativ 6.000 mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare al municipiului, dar şi mai multe instituţii, precum şcolile sau grădiniţele din localitate.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
cind o face plopul pere si rachita micsunele
1~ Afirmatia ca in ultimul timp "calitatea serviciilor furnizate de Termocentrala Mintia nu este corespunzatoare" NU ESTE ADEVARATA ! Tocmai faptul ca din 20.000 de apartamente, in Deva mai bransate la termoficare doar 6.000, a facut ca temperatura agentului termic furnizat sa fie in corelatie cu temperatura exterioara ! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2~ Referirea la "pretul energiei termice livrate consumatorilor din Deva va scadea cu minimum 15-25 % " sunt (daca recititi articolul) doar estimari. Pentru costurile care-i asteapta pe consumatorii din Deva, esential ar fi ca asemenea "cifre" sa fie prinse in contractul cu firma germana si sa fie "garantate" cu posturile primarului si ale consilierilor locali care s-au angajat la asa proiect in lipsa unor garantii reale.
Ha Ha Ha
Vai de capul vostru, P O L I T R U C I
Succesuri
Daca se intereseaza cineva, pretul Gcal. la Fagaras este mai mare ca la Deva.
Pierderile in retelele secundare sunt de peste 50-60%,deci cum poti sa scazi pretul?
In plus au gasit un mare "specialist" ca administrator, pe cumnatul primarului, care nu a reusit decat sa dea peste cap sistemul, de cand la adus tot primarul la termoficare. Pe langa specialitatea pe care o are este un mare mincinos. I-a prostit pe toti.
Din datele publicate de un alt cotidian local reiese faptul ca amplasarea acestei centrale pe cogenerare va fi in spatele magazinului Dedeman.
Cum este posibil sa amplasezi o astfel de centrala aproape in centrul orasului Deva. Oare angajatii primariei nu realizeaza ce pericol privind poluarea aerului va pandi pe toti locatarii cartierului Zavoi, pe angajatii care lucreaza minim 8 ore pe zi ai magazinelor Dedeman,Pracktiker, Metro, Auchan, ai morii Boromir etc etc. aerul devenind in timp de nerespirat.Si sa nu spuna cineva ca nu va fi poluare avand in vedere cantitatea uriasa de gaz metan arsa pentru a incalzi minim 6000 de apartamente, scoli, spitale etc etc. Cu toate filtrele din lume emanatiile de bioxid de carbon, azot, monoxid de carbon etc. in timp isi vor pune amprenta asupra sanatatii tuturor locuitorilor orasului nostru. Nu sunt impotriva construirii acestei centrale dar totusi cred faptul ca ar fi important sa se caute o locatie mai retrasa , mai izolata care sa nu afecteze direct viata si sanatatea atator oameni.
@Alex pe mine nu ma sperie pentru ca sunt obisnuit cu poluarea de la centralele de apartament.