Comunitate

Primăria și școala din Răchitova au mașini electrice noi, cu vouchere câștigate de la mediu

Magdalena Șerban

Conducerea publică din Răchitova profită din plin de liniile cu finanțări europene și guvernamentale și mo­der­nizează comuna. Dacă auto­ve­hiculele electrice păreau mașini de oraș, acest lucru a devenit posibil și în mediul rural pentru acei edili care s-au orientat să obțină sprijin financiar pentru a le achiziționa. Practic, pri­mă­riile au scos zero bani din buzunar și s-au ales și cu mijloc de transport electric. Răchitova a fost în prima linie.

Ecologizarea flotei auto
„Momentan, avem 3 Dacia Spring electrice la primărie, toate achi­zi­țio­nate prin Administrația Fondului pen­tru Mediu (AFM). Am aplicat în două sesiuni ale programului de finanțare și am reușit. Și școala are o mașină, tot electrică, cumpărată în același sistem. Vor fi și stații de încărcare montate la nivel local. Au fost aprobate, totul e în re­gulă, așa că așteptăm o firmă spe­cia­lizată, pentru a le monta. Sunt două stații distincte, lângă primărie și că­minul cultural. E o investiție ce are la ba­ză bani din Planul Național de Re­dre­sare și Reziliență (PNRR). Combus­tibilul ­e scump, așa că încărcarea elec­trică aduce economie la buget. Tot ce am enumerat înseamnă sume atrase, nu fonduri locale, de la visteria co­munei. Dacă tot avem o astfel de șansă gratuită, cum să o lăsăm să ne scape printre degete. Ne-ar mai fi de folos un microbuz școlar electric, am solicitat de ceva timp, așa că vedem pe viitor. La ora actuală, transportul copiilor se face cu un microbuz școlar care asi­gură rutele interne. E întreținut, dar având deja mulți kilometri parcurși zilnic și implicând uzură, ne punem problema că va trebui înlocuit. Nu poate să țină la infinit. Încet, încet, ne în­dreptăm către modernizare pe toate pla­nurile. Ne-am apucat, tot prin PNRR, și de reabilitarea școlii, în ve­derea obți­nerii eficienței energetice pentru a avea facturi reduse considerabil la în­treținere. Am demarat lucrările, iar cu­rând copilașii vor fi mutați la dispensar și la After School, ca să poată să-și con­tinuie cursurile. Până acum, nu a fost cazul, lucrându-se doar la o parte din edificiu. Ideea este să fie condiții bune de învățare” a anun-țat primarul din Răchitova, Marius Dăncescu (foto).

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că se pregătește de­barcarea unui personaj politic din zona noas­tră. Zvonerii au…

2 zile ago

Bulina albă

Ovidiu Furdui, primarul comunei Crișcior Pentru că a reușit să pornească investiția de alimentare cu…

2 zile ago

Bulina neagră

Bogdan H., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost prins, din nou, la volan, deși…

2 zile ago

Românii dezbat intens refuzul magistraților de a renunța la pensiile speciale: „Nu dai pensia specială din mână pe PNRR-ul de pe gard!”

Pensia medie a foștilor judecători și procurori este circa 5.000 de euro lunar și orice…

2 zile ago

Un tânăr a căzut inconștient în sediul Poliției Lupeni

Din cauza băuturii, tânărului i s-a fă­cut rău și a leșinat. Fusese descoperit la un…

2 zile ago

Ciclist spulberat de un șofer neatent

Accidentul s-a petrecut într-un sens giratoriu din municipiul Deva, iar ciclistul a fost rănit grav…

2 zile ago