Actualitate

Primarii cer guvernului mai mulţi bani pentru investiţii. Vor avea câştig de cauză?

Sorina Popa

Zeci de primari din cele mai importante oraşe ale României, membri în Asociaţia Municipiilor, au solicitat o discuţie urgentă cu premierul Viorica Dăncilă pe tema bugetului pe 2019, după ce solicitările anterioare în acest sens au fost ignorate complet. Primarii din AMR i-au trimis o scrisoare deschisă premierului.

Le-au refuzat cererile
„Având în vedere discuţiile din spaţiul public legate de prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2019, Asociaţia Municipiilor din România a decis convocarea Comitetului Director al AMR pentru data de marţi, 29 ianuarie 2019, ora 15:00 la sediul AMR din str. Matei Basarab nr. 63, Sector 3, şedinţă la care vă adresăm invitaţia să participaţi.
În semestrul II din anul 2018, dar şi în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluţii privind finanţarea administraţiei publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar şi promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcţionarea administraţiei publice locale, sunt refuzate, astfel încât la nici una din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală. Ne aflăm acum la sfârşitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deşi, aflăm din presă că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie. Tot din surse neoficiale sunt şi speculaţiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019: 20 la sută la bugetul local al judeţului; 45-50 la sută la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, faţă de procentul de 60 la sută solicitat de structurile asociative. 30-35 la sută pentru echilibrarea bugetelor locale, faţă de procentul de 20 la sută solicitat. Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în nici un caz celor solicitate de reprezentanţii APL, considerăm, stimată doamnă Prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale”, au arătat edilii în scrisoarea deschisă adresată premierului Dăncilă.
Astăzi, vom vedea care va fi rezultatul acestei întrevederi cu ministrul Finanţelor Publice, deoarece primul ministru se pare că nu va participa la întâlnirea cu primarii. Din judeţul nostru sunt mai mulţi primari care au semnat scrisoarea respectivă.

Nu vor 100 la sută, ci doar 60 la sută
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu (foto sus), susţine că s-a discutat în cadrul Asociaţiei municipiilor ca o cotă de 60 la sută din impozitul pe venitul garantat să revină autorităţilor locale, 20 la sută să meargă la consiliile judeţene şi 20 la sută să rămână pentru reechilibrarea bugetelor locale. ”Este important acest lucru. Banii merg la investiţii, deci contează ce sumă are la dispoziţie fiecare primărie, pentru dezvoltare”, a declarat primarul Dan Bobouţanu.
Edilul şef al Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi (foto mijloc), susţine că ”ni s-a promis că 100 la sută banii se reîntorc la primării. Să nu fie 100 la sută, dar să fie măcar 60 la sută. Acum, din impozitul respectiv ne revin doar 43 la sută. Nu este normal”.
La rândul său, primarul municipiului Deva, Florin Oancea (foto jos), a declarat că s-a făcut o analiză pe această temă şi că un procent cu care sunt de acord toţi primarii, fie că sunt de la PSD, PNL, UDMR, este ca 60 la sută din impozitul pe venit să revină la primării. ”Aceşti bani sunt pentru investiţii, pentru dezvoltare. În prezent, suntem subfinanţaţi, de aceea am cerut să crească procentul şi să ni se întoarcă mai mulţi bani din impozite. Nu am solicitat 100 la sută, ci 60 la sută, un procent de bun simţ”, a afirmat edilul şef al municipiului Deva.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

9 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

14 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

14 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

14 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

14 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

15 ore ago