FlashPolitica si administratie

Primarii hunedoreni – on sau off-line pe Facebook?

Natalia BumbacA smartphone user shows the Facebook application on his phone in Zenica, in this photo illustration
Oana Mihnea

Reţelele de socializare s-au transformat în ultima perioadă într-o tribună importantă pentru politicieni. Aici îşi postează mesajele care vor să ajungă mai rapid la electorat, tot aici îşi lansează atacurile faţă de adversari sau îşi anunţă planurile pe care le au în viitor. S-a întâmplat să aflăm despre demisia unui ministru de pe pagina sa de Facebook, sau să aflăm care sunt rezultatele alegerilor prezidenţiale de la secţiile de votare de pe alte meridiane ale globului, tot de pe reţelele de socializare. Aşadar, Facebook-ul îşi demonstrează constant utilitatea, iar în acest sens am stat de vorbă cu mai mulţi primari din judeţ, pentru a vedea dacă sunt utilizatori şi care este atitudinea lor faţă de acest fenomen.
Primeşte mesaje de la cetăţeni
Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, se declară un utilizator al reţelei de socializare, care uneori îl ajută să afle despre problemele cu care se confruntă cetăţenii din comunitatea pe care o păstoreşte. „Am pagină pe Facebook şi mă ocup personal de administrarea acesteia. Primesc zilnic mesaje de la cetăţeni în care îmi comunică problemele pe care le au, de la necesitatea de a instala o bancă,  până la eventuale neînţelegeri pe care le au cu vecinii. Postez de fiecare dată lucruri care consider că sunt importante pentru a le împărtăşi cu cei 5.000 de prieteni pe care-i am pe pagina de socializare. Mai există şi o pagină de Facebook a primăriei, unde primim zilnic câte 10 sesizări de la cetăţeni pe care le discutăm în şedinţele de la primărie pentru a le găsi o rezolvare”, a afirmat Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.
Evită să intre în polemici
Şi primarul municipiului Brad, Florin Cazacu s-a conformat vremurilor, înfiinţându-şi un profil pe Facebook, unde comunică cu persoanele apropiate. Acesta postează diverse mesaje care se bucură de succes, doar cel cu adopţia căţelului salvat de pompieri a adunat peste 6.500 de vizualizări. „Mă număr printre utilizatorii paginii de socializare, am profil privat, dar şi pagină de persoană publică. Pagina de profil o folosesc să comunic cu prietenii şi apropiaţii prin intermediul mesajelor private. Postez o dată la trei zile un mesaj de interes public. Evit să intru în polemici pe grupurile de socializare, mă rezum la a-mi exprima opiniile pe pagina personală. Şi primăria are pagină pe Facebook, unde vin mesaje din partea cetăţenilor la care răspundem de fiecare dată”, susţine Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.
Nu are cont şi nu-şi va face
Un răspuns neaşteptat şi, în acelaşi timp, plin de originalitate, l-am primit din partea lui Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani. Edilul a afirmat că nu are pagină pe Facebook şi nici nu are de gând să-şi facă, pentru că nu crede în această modalitate de comunicare. „Nu am pagină pe Facebook, pentru că nu am timp pentru aşa ceva şi nici nu am de gând să îmi fac în viitorul apropiat. Nu cred în realităţile de pe Facebook, dovadă fiind şi evenimentele din ultima perioadă în care au fost deconspiraţi cei care postează mesaje la comandă, aşa zişii postaci plătiţi. Sunt lipsite de credibilitate mesajele care vin din partea persoanelor care nu au o identitate concretă, drept urmare, nu am de ce să acord importanţă unor lucruri false”, explică Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani.
„Încerc să fiu activ, dar nu prea am timp”
Unii primari hunedoreni şi-ar dori să aibă mai mult timp pentru a naviga pe Internet, însă timpul nu le prea permite acest lucru. „Am o pagină de Facebook , încerc să fiu activ, dar nu prea am timp. Iau în considerare toate sesizările care vin din partea oamenilor, mă străduiesc să ţin cont de ceea ce mi se transmite. Mă ocup personal de contul de Facebook şi am peste 4.000 de prieteni. Se întâmplă să mai apară şi mesaje negative, dar dacă nu ar fi, înseamnă că aş avea o problemă“, a declarat Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria.
Pe lângă profil, şi chestionar de satisfacţie
La acest capitol, primarul Devei, Petru Mărginean, deţine ştafeta. Acesta are două conturi personale pe Facebook, cu peste 5.000 de prieteni fiecare  şi unul pe site-ul primăriei, unde sunt în jur de 500 de vizitatori pe zi. „Încerc să fiu cât mai activ şi primesc sesizări din partea oamenilor. Le accept şi ţin cont de ele, de aceea, problemele ridicate se discută întotdeauna în şedinţele operative. Sunt şi sesizări fără bun simţ, ne-au făcut «fraieri», dar majoritatea sunt serioase, legate de comunitate. În fiecare dimineaţă, toate mesajele care vin, în jur de cinci-şase, le trimit la Direcţia Tehnică pentru a putea fi repartizate în funcţie de cerinţe. O reclamaţie mai ciudată a fost legată de numărul mare de ciori din oraş. Soluţii ar fi şi pentru asta, fie să cumpărăm  jucării din lemn cu care să facem gălăgie prin oraş, fie să aducem o firmă de vânătoare care să se ocupe de ele. Dar nici aşa nu-i uşor, pentru că nu toate pot fi împuşcate şi costurile sunt destul de mari“, a declarat edilul Devei.
Întrebat despre chestionarul publicat recent pe site-ul primăriei, acesta a dorit să precizeze că pe lângă faptul că este o iniţiativă originală, este de impact şi conferă rapiditate de răspuns. Pentru Mărginean contează şi părerile bune, dar şi cele mai puţin bune, fiindcă aşa poate să îndrepte greşelile. Chestionarul este cu termen de valabilitate, până la sfârşitul lunii aprilie, după care se adună rezultatele, se discută şi apoi acesta se reînnoieşte.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura