Legea salarizării bugetarilor va fi elaborată de Ministerul Muncii până la 1 octombrie, dată la care va fi trimisă spre aprobare în Guvern, urmând ca de la 15 octombrie să intre în dezbatere la Parlament. Ea vine cu prevederi potrivit cărora salariile primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi ale angajaţilor din primării vor fi majorate substanţial.
Noile reglementări ce urmează să fie puse în aplicare vor aduce bani mai mulţi în buzunarele bugetarilor. Astfel, un primar de comună va primi o remuneraţie lunară cuprinsă între 6.874 şi 8.607 lei, unul de municipiu va avea între 9.905 şi 10.478 lei, în timp ce un edil de oraş va câştiga între 8.607 şi 9.631 lei. De asemenea, preşedinţii de consilii judeţene vor câştiga, lunar, în jur de 15.000 de lei. Iată ce spun doi primari hunedoreni de comună, despre acest proiect de lege.
„Ni se cere performanţă pe bani puţini”
„Avem pe mână banii comunităţii, fonduri guvernamentale şi europene, deci o mare responsabilitate. Pe lângă faptul că trebuie să ştim să gestionăm sumele primite, încât să lăsăm în urma noastră investiţii durabile, trebuie să fim şi buni manageri. De multe ori suntem presaţi de termene pentru avize, alergătură etc. Pleci la două noaptea spre Bucureşti, conduci şi te grăbeşti ca la 9.00 să fii la vreun minister, stai cu orele pe acolo, pentru a-ţi expune doleanţa şi a cere bani pentru proiecte, apoi te întorci către casă, iar a doua zi mergi la muncă, la primărie. Semnăm documentaţii pentru care suntem direct răspunzători, de la un simplu bon de combustibil până la procese verbale sau facturi. Suntem un fel de moaşă comunală, fiecare venind cu câte o problemă de rezolvat. Dobra are 13 sate şi peste 3.500 de locuitori, deci şi activitatea primarului e pe măsură. Aşa că era cazul să se gândească şi la nivel micro, nu doar macro. Ca exemplu, sunt angajaţi cu 35 de ani vechime, dar un salariu de circa 1.000 de lei. E corect faţă de un astfel de om care lucrează într-o ramură cum e cea a Taxelor şi Impozitelor locale? Sau pentru un jurist sau contabil, cu care fac echipă şi cu care împart responsabilităţi majore. Deci, dacă un funcţionar public, un primar are atâtea oblgaţii, atunci trebuie să-l şi plăteşti corespunzător”, arată Ovidiu Pădurean (foto stânga) primarul din Dobra.
„Vechea schemă de salarizare e depăşită”
Primarii unor comune mai mici, cum este Bunila, simt parcă mai tare la buzunar neajunsurile din actualul sistem de salarizare al bugetarilor.
„Probabil că lumea crede că dacă eşti dintr-un sat mic, nu ai ce face cu banii. Salariile noastre sunt cum sunt, nu faci mare lucru cu ele, deci problema aceasta din administraţie trebuia rezolvată de mai multă vreme. Aici, pentru orice pas făcut greşit, dai socoteală şi răspunzi în faţa legii. Avem angajaţi care fac naveta. Chiar dacă o fac cu maşina proprie, le trebuie bani pentru combustibil, dar dintr-un salariu cum e cel din primărie, abia se descurcă. Să nu mai pun la socoteală că maşina aia se mai şi strică uneori, deci alţi bani, altă distracţie. Tocmai acesta e motivul din cauza căruia tinerii sau specialiştii din diferite domenii nu se înghesuie să lucreze în primării. Leafa practicată e sub limita decenţei. Aţi observat câţi edili se plâng de necesitatea unui topograf, dar cei care au diplomă în mână îşi fac experienţă în mediul privat, nu vin pe câteva sute de lei să ia comuna la pas. E doar un exemplu simplu şi de aici se pot dezvolta mai multe. Deci clar, era cazul ca să mai fim auziţi şi noi. Felicit iniţiatorii noii legi”, susţine Nelu Oprişoni (foto dreapta), primarul comunei Bunila. (M. Şerban)
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…
View Comments
Sa nu va mai aud ca ati primit mita sau ati fraudat bugetul de stat ,acum o sa aveti salariul pentru a trai decent .De acum sa rezolvati problemele cetatenilor cu mai multa responsabilitate .
Justitiarul de Hunedoara