Primarii, lămuriri cum să realizeze proiectele de rețele de gaz
Consiliul Județean Hunedoara a fost, ieri, gazda unei întâlniri între reprezentanții companiei de distribuție Delgaz Grid SA și primarii din județ care au în derulare proiecte privind înființarea sau extinderea rețelelor de gaze naturale.
Să fie date în exploatare
La invitația președintelui Laurențiu Nistor, au răspuns majoritatea primarilor din județul Hunedoara care au în implementare proiecte de alimentare cu gaze naturale a localităților, finanțate prin Programul Operațional Infrastructura Mare și Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”.
„Cu toții ne dorim să avem realizate aceste obiective de investiții, iar rețelele să fie date în exploatare. Tocmai de aceea, am hotărât să avem această întâlnire pentru ca reprezentanții companiei de distribuție să vă poată lămuri în legătură cu etapele care trebuie parcurse, dar și pentru a vă clarifica problemele cu care vă confruntați”, a declarat președintele Laurențiu Nistor în deschiderea întâlnirii.
Primarii prezenți în sală, dar și reprezentanții desemnați de aceștia au ridicat o serie de probleme punctuale cu care se confruntă în implementarea proiectelor. La rândul lor, reprezentanții companiei de distribuție Delgaz Grid au făcut precizări importante legate de modul de realizarea a proiectelor și de optimizare ulterioară a rețelelor pe fiecare dintre variantele de proiecte: înființare de rețele noi în zone neracordate până acum la rețeaua de gaze naturale sau extinderea rețelelor de gaze naturale pe anumite străzi ori în anumite localități componente ale unei unități administrativ-teritoriale. Din start, aceștia au precizat că înființarea și extinderea infrastructurii de alimentare cu gaze naturale se realizează în baza unei legislații specifice și complexe, total diferită față de cea aplicată în cazul realizării infrastructurii de alimentare cu apă sau infrastructurii rutiere.
Asocieri
În județul Hunedoara, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) sunt finanțate patru proiecte de dezvoltare a rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în municipiul Brad și în comunele Crișcior, Ilia și Dobra (asociere), Baru, Sântămăria Orlea și Sălașu de Sus (asociere), Baia de Criș, Vața de Jos și Ribița (asociere).
Prin PNI „Anghel Saligny” sunt finanțate proiecte de înființare sau extindere a rețelelor de alimentare cu gaz în comunele Certeju de Sus, Bretea Română, Gurasada, Burjuc și Zam (asociere), Brănișca, Hărău, Rapoltu Mare, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Totești și Vețel, precum și în orașele Aninoasa, Călan, Geoagiu, Hațeg, Lupeni, Petrila, Petroșani, Uricani și Vulcan.