Cristina Ghenea
Proprietarii nevoiaşi vor avea prioritate atunci când vine vorba de reabilitarea termică a apartamentelor. De asemenea, cei care până acum şi-au izolat exteriorul imobilelor din fonduri proprii vor beneficia de scutirea plăţii impozitului pe locuinţă. Această prevedere este cuprinsă în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, prin care s-a modificat legea privind reabilitarea termică a locuinţelor. Actul normativ a fost deja adoptat de Parlament şi se află la un singur pas de promulgare.
Cheltuielile vor fi suportate de primărie
Dacă autorităţile locale au fonduri suficiente pentru plata lucrărilor de anvelopare a blocurilor, atunci, proprietarii sunt scutiţi în totalitate de contribuţie. Totuşi, în cazul în care primăria nu are bani suficienţi pentru suportarea integrală a costurilor, proprietarii vor trebui să scoată din buzunare maximum 20 la sută din valoarea lucrării. Potrivit administratorului public al Devei, Corina Oprişiu, în funcţie de numărul cererilor venite de la cetăţeni, Consiliul Local va stabili suma ce va fi alocată anual pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor din municipiu.
Cine are prioritate
Potrivit reglementării, edilii vor trebui să verifice în ce blocuri locuiesc persoane cu handicap sau proprietari cu venituri mici. Aceştia din urmă vor trebui să dovedească faptul că au venitul mediu lunar mai mic decât câştigul salarial mediu net lunar pe economie. Blocurile locuite de astfel de persoane vor avea întâietate pentru lucrările de reabilitare termică. În plus, potrivit legii, prioritate mai au şi imobilele care pierd cea mai multă energie, adică cele construite între 1950 şi 1990. Totuşi, potrivit Corinei Oprişiu, pentru ca imobilul să fie anvelopat pe banii primăriei, locatarii din blocurile care au prioritate trebuie să obţină, printre altele, avizul asociaţiei de proprietari, proiectul tehnic, auditul energetic, dar şi autorizaţia de construcţie. Costurile necesare pentru obţinerea acestor documente sunt suportate de proprietarii apartamentelor.
Scutiţi de impozitul pe locuinţă
În schimb, cei care şi-au izolat deja termic exteriorul blocului, suportând cheltuielile aferente din propriul buzunar, vor fi scutiţi de plata impozitului pe locuinţă timp de cel puţin şapte ani, pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de auditorul energetic pentru clădiri.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…