Magdalena Şerban
Cu toate că pe rol sunt foarte multe proiecte investiţionale, de la modernizări de drumuri şi până la cămine culturale şi şcoală, problema majoră pentru comuna Luncoiu de Jos rămâne lipsa reţelei de apă. Administraţia publică de aici e legată de mâini şi de picioare în ce priveşte acest obiectiv, fiind cuprins în master planul judeţean al celor de la Apa Prod, demers ce prevede implementarea unui program în regim centralizat.
„Nu sunt mâhnit, ci foarte mâhnit din pricină că unii au ajuns să descopere apă pe alte planete, iar la noi nu se găsesc soluţii ca apa să ajungă la robinet în anul 2021. Vorbim de fibră optică şi Internet fără fir, dar apă nu există. Am avut un proiect integrat accesat în primul meu mandat, prin vechiul 322 ce includea apă şi canalizare, dar din 17 proiecte depuse de la noi din judeţ, 13 au fost pierdute cel mai probabil pe alte considerente decât cele strict investiţionale. Apoi, de ani buni suntem parte componentă a ADI-ului prin care se urmăreşte introducerea reţelei de alimentare cu apă în tot judeţul, prin Apa Prod, dar se bate pasul pe loc. Am tot aşteptat să ajungă apa şi la noi, dar până când mai trebuie să facem asta? Fântânile au perioade în care fie seacă, fie sunt pe cale să sece. Stăm tot cu frică de câte ori ploile uită să mai cadă. Potrivit răspunsului primit în 5 octombrie 2020 la adresa înaintată de către noi conducerii Apa Prod, proiectul s-ar afla în evaluare la Ministerul Fondurilor Europene. Deci se poate primi răspuns şi peste un an. Iar mai apoi mai durează un an doi până la lucrări. Doar suntem în România şi birocraţie e peste tot. Aşa că aş întreba în felul acesta: cetăţeanul din Luncoiu, în condiţiile date, când va putea să bea apă de la robinet? Vrem să ştim concret o dată estimativă. Am văzut că unii colegi de-ai mei s-au retras din ADI şi vor să introducă reţeaua cu forţe proprii. Să facem şi noi asta? Am zis că suntem de bună
De subliniat că proiectul de apă se derulează în cadrul programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi beneficiază de finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune (85 la sută), Guvernul României prin bugetul de stat (14 la sută) şi autorităţile locale, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare Aqua Prest Hunedoara (1 la sută). Din rândul satelor aparţinătoare comunei Luncoiu de Jos, în urma evaluării, localitatea Podele nu a fost considerată eligibilă din cauza costurilor, însă conducerea administrativă susţine poate rezolva problema din bugetul propriu sau orice altă sursă de finanţare care se va ivi.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…