Ieri seară, urma ca tribunalul să decidă: Resmeriţă, arestat sau liber?
Maximilian Gânju
Mircea Crivăţ
Edilul şef al localităţii Lupeni, Cornel Resmeriţă, a fost reţinut luni de procurorii DNA, iar ieri a fost prezentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare, fiind suspectat de fapte de corupţie.
Numai că judecătorul ÎCCJ Maricela Cobzariu, care a primit spre soluţionare referatul DNA cu propunerea arestării lui Cornel Resmeriţă şi Rudel Obreja, a invocat din oficiu excepţia lipsei competenţei materiale de judecare în acest caz şi a decis că nu este competentă să judece propunerile de arestare preventivă a celor doi şi de arest la domiciliu a altor două persoane cercetate în dosar, întrucât în cauză nu sunt urmăriţi penal actuali sau foşti miniştri.
Ca urmare, Resmeriţă şi ceilalţi trei reţinuţi de DNA au fost duşi înapoi în arestul Poliţiei Capitalei, iar după ora 19, 25, când le-au expirat mandatele de reţinere, aceştia au fost eliberaţi.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul „Gala Bute“, în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie. Dacă vor primi aviz favorabil din partea parlamentului, atunci Udrea, Ariton, Obreja, Resmeriţă şi ceilalţi cercetaţi în acest dosar vor ajunge, probabil, din nou la Înalta Curte cu propuneri de arestare preventivă sau la domiciliu. Totuşi, marţi seara, cei patru au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunerile de arestare preventivă ( Resmeriţă şi Obreja) şi arest la domiciliu (Nastasia şi Lungu), magistraţii de aici urmând să aprobe solicitarea procurorilor sau să o respingă. Deci, mâine se va şti dacă primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, va rămâne în arest preventiv sau va fi cercetat în arest la domiciliu sau în libertate.
Nouă persoane inculpate în acest dosar
Procurorii DNA au considerat că primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, nu a cooperat pe deplin cu anchetatorii, iar acesta a fost unul din motivele pentru care au cerut arestarea sa preventivă.
DNA i-a reţinut, în dosarul „Gala Bute”, pe Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia, aceştia fiind duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile şi de arest la domiciliu. Astfel, pentru Rudel Obreja şi Cornel Resmeriţă s-a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile, pentru Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia, care au colaborat cu anchetatorii, s-a propus arest la domiciliu, iar pentru Adrian Gărdean, Miron Gărdean şi Miron Lupulescu s-a dispus control judiciar pe timp de 60 de zile.
Au fost efectuate percheziţii la primar şi la Condoiu
DNA a făcut luni 18 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj, la sediile mai multor firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie, în dosarul „Gala Bute”. Opt persoane au fost duse la audieri la sediul central al DNA, în urma percheziţiilor. La Lupeni, au fost efectuate percheziţii şi la casa şefului Biroului de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei, Cristian Condoiu, locuinţă învecinată cu cea a primarului Cornel Resmeriţă. Condoiu ar fi sprijinit atribuirea unui contract către firma Termogaz din Haţeg, controlată de Adrian Gărdean, contract pentru electrificarea Staţiunii Straja.
Contract atribuit ilegal şi supraevaluat
Potrivit comunicatului DNA, la data de 11.11.2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale M.D.R.T., având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a staţiunii turistice Straja.
Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice şi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior. Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni.
Operaţiuni financiare
cu caracter fictiv
Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei , a fost achitată la data de 21.12.2011, folosind fonduri alocate de M.D.R.T. în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei din această sumă obţinută a fost transferată către S.C. Europlus Computers S.R.L., pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute”. La data de 22.12.2011, între S.C. Termogaz Company S.A., reprezentată de Miron Lupulescu, şi S.C. Europlus Computers S.R.L., reprezentată de Rudel Obreja, s-a încheiat un contract având ca obiect prestarea serviciilor de publicitate şi consultanţă în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate de prestator în luna februarie 2012. În aceeaşi dată, SC Europlus Computers S.R.L. a emis o factură în valoare de 3.000.000 lei, care a fost achitată integral de S.C. Termogaz Company S.A. la data de 28.12.2011.
Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la M.D.R.T. prin infracţiunea de abuz în serviciu descrisă anterior.
Deci Rasmerita e al PSD-ului si iar incepe balciul. Ii luam pe ai lor si ii lasam pe ai nostri sa mai fure. Probabil ca si fiul lui, urmarit penal, deputat PSD, o fi contribuit.