Primarul Devei, Nicolae-Florin Oancea: Educaţia este o prioritate a administraţiei publice locale
Reporter: Primăria Deva are mai multe proiecte care vizează școlile din oraș, și mă refer la finanțări nerambursabile.
Nicolae-Florin Oancea: Da, în anul 2023, am fost preocupați de obținerea de finanțării nerambursabile și dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar situate în municipiul Deva. În acest sens a fost depus proiectul ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar situate în municipiul Deva, județul Hunedoara” în vederea obținerii finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, Pilonul VI. – Politici pentru noua generație Componenta C15: Educație. Este o investiţie care se ridică la 18.062.729 de lei.
Reporter: Sunteți și părinte și știți cât muncesc elevii ca să obțină rezultate bune. Ați fost de acord, mereu, să-i premiați pe elevii care au reușit performanțe deosebite la olimpiade, alte concursuri. Despre ce sume vorbim în acest caz?
Nicolae-Florin Oancea: Începând cu anul 2018 s-au alocat sume pentru premierea elevilor care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, elevilor care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile internaționale și naționale oficiale pe discipline de învățământ, precum, și profesorilor care i-au pregătit pe aceștia, în sumă de aproximativ 425.000 lei.
Reporter: În urmă cu câțiva ani, la inițiativa dumneavoastră s-a înființat Clubul Sportiv Municipal Deva. Pentru ce a fost nevoie de acest club sportiv?
Nicolae-Florin Oancea: În anul 2019, am înființat Clubul Sportiv Municipal Deva, instituție publică de interes local cu următoarele secții: secția de fotbal, secția de handbal, secția de baschet, secția de tenis de câmp, secția de rugby, secția de futsal, secția de arte marțiale, secția de arte marțiale de contact, secția de judo, secția de ciclism, secția de șah, secția de lupte, secția de gimnastică, secția de gimnastică ritmică, secția de scrimă, secția de fotbal – tenis, secția de dans sportiv, secția de suport pentru toți, secția de sport pentru persoane cu nevoi speciale, secția de atletism și secția de bridge. Începând cu anul 2020 și până în anul 2023, pentru finanțarea acestuia s-a alocat suma totală de 31.820.520 de lei, echivalentul a 6.364.104 de euro. La nivelul anului 2022 au fost active și finanțate 4 secții sportive, respectiv secțile de fotbal, handbal, atletism și dans sportiv, iar la nivelul anului 2023 sunt active și finanțate 13 secții sportive, respectiv secțiile de fotbal, handbal, atletism, dans sportiv, fotbal-tenis, futsal, baschet, tenis, ciclism, paralimpici, teqball, tritlon si radioamatorism. Cele mai recente secții sunt cele de gimnastică și taekwon-do. În cadrul acestor secții activează aproximativ 80 la sută din elevii unităților de învățământ de pe raza municipiului Deva. Ei desfășoară diverse activități sportive într-un mediu organizat, coordonat de profesori și antrenori licențiați și pregătiți pentru domeniile în care activează.
Educația este o investiție importantă în viitorul comunității și societății noastre.
Vom continua să reabilităm şi să modernizăm spaţiile destinate procesului educaţional, să le dotăm cu echipamente didactice performante, să premiem excelența în educație, în sport.
Elevii trebuie să beneficieze de standarde maxime de calitate necesare unui învățământ modern.