Categories: Comunitate

Primarul din Băniţa speră în reînvierea istoriei dacice

Magdalena Şerban

Cetatea dacică de la Băniţa se află în patrimoniul UNESCO. De asemenea, Turnul de la Crivadia a fost declarat în anul 2000, prin Legea 5/6 martie, monument de valoare excepţională. Şi totuşi, după ce titulaturile au fost atribuite oficial, autorităţile judeţene şi centrale nu au reuşit să rezolve nimic, legat de conservarea celor două situri sau de amenajarea lor ca puncte de interes turistic. Noul primar, Ioan Marc (foto), speră ca acest lucru să se întâmple măcar în al 12-lea ceas, fiind cam singura pârghie reală de promovare şi dezvoltare a comunei.
Cetatea dacică de la Băniţa este una dintre cele şase fortăreţe dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România şi datează din timpul lui Burebista. Acum, zace pitită pe un platou accesibil doar alpiniştilor experimentaţi şi vulturilor. Din cauza problemelor de proprietate şi a lipsei fondurilor, locaţia din vârf de munte rămâne un loc ştiut cu precădere de specialişti, dar aproape necunoscut publicului larg.
„Stăm pe bogăţii pe care alţii şi-ar dori să le aibă. Turistic, suntem promovaţi prin Centrul de Informare de la Baru şi cel din Petroşani, însă în afară de Peştera Bolii, care se bucură de vizitatori, cetatea are de suferit din pricina situaţiei juridice incerte şi a lipsei reabilitărilor care se impun în acel areal, pentru a fi pusă în valoare aşa cum merită. Nimeni nu poate face mare lucru, deoarece nu s-a stabilit în mod clar, cine să se ocupe de soarta ei. La fel, şi în cazul turnului medieval. Nu sunt căi de acces aşa cum s-ar preta pentru astfel de monumente ale neamului românesc, iar promovarea stradală lasă şi ea de dorit. Vrem să se facă şi în cazul nostru ceea ce s-a reuşit să se realizeze în cazul Cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, care este singura din Munţii Orăştiei ce are un regulament de vizitare şi este protejată de căutătorii de comori. Lipsa unei administrări adevărate s-a văzut în trecut, când braconierii arheologici au săpat zeci de gropi, cel mai probabil în urma unor detecţii neautorizate. Ştiu că s-a pus problema ca administrarea fortăreţelor din judeţ să se facă de către Ministerul Culturii, printr-o agenţie special înfiinţată, însă probabil că şi-au dat şi ei seama că distanţa şi neimplicarea directă în problemele judeţene ar împiedica succesul unui astfel de demers. Apoi, s-a ajuns la concluzia că e mai bine să fie trecute în administrarea CJ Hunedoara. Doresc să înaintăm o adresă conducerii judeţene, ca să fim informaţi asupra stadiului în care ne aflăm din acest punct de vedere. M-aş bucura ca lucrurile să urmeze, în sfârşit, o cale pozitivă”, a spus Ioan Marc, primarul comunei Băniţa.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

18 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

22 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

23 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

23 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

23 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

23 de ore ago