Primarul din Boşorod îşi numără banii, dar şi investiţiile
Mai toţi primarii ce au accesat proiecte pe fonduri europene se gândesc cu groază de unde vor pune banii pentru TVA, pentru că în majoritatea cazurilor, sumele sunt mai mult decât consistente şi înseamnă aproape cât tot bugetul lor pe anul 2013. Banii se vor întoarce înapoi, nu aceasta este problema, dar până atunci, trebuie alocaţi fără doar şi poate. Edilul-şef din Boşorod, Ioan Grecu (foto), încă se mai gândeşte dacă se înhamă la vreun credit bancar sau strânge cureaua la maximum şi îşi încearcă norocul şi altfel.
„Alocările bugetare din acest an sunt mulţumitoare. Vom avea însă şi cheltuieli mari. Avem de asigurat o cofinanţare la un proiect câştigat pe 322, submăsura D. Este vorba de asigurarea plăţii TVA-ului ce trebuie să-l avem în buget. Acesta ajunge undeva la 900.000 de lei. Avem în analiză şi situaţia în care trebuie să accesăm un credit bancar pentru a onora aceste obligaţii de plată. Ce-i drept, din anul 2004, nu am mai luat nici un credit. Atunci ne-am împrumutat pentru a putea finanţa alimentarea cu apă. Execuţia investiţiei la acest program va începe în următoarea perioadă, iar termenul-limită este anul 2014”, a precizat Ioan Grecu, primarul din Boşorod.
În paralel cu gândurile legate de partea financiară, Ioan Grecu se poate bucura că eforturile depuse îşi primesc roadele. „De curând, am primit o notificare ce ne-a adus o veste bună, şi anume, faptul că un alt proiect, de data aceasta pentru un centru de informare turistică, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, a fost declarat eligibil şi a primit punctajul maxim (100 de puncte). Centrul vrem să-l înfiinţăm la Chitid şi este vorba de o construcţie nouă. Avem multe obiective turistice în jur – Cetatea Piatra Roşie, Sistemul de ziduri de la Cioclovina, Vârful Tafla, Fântâna cu leacuri de la Bobaia, Sistemul Carstic Ponorici şi Peştera Cioclovina“, a mai spus edilul-şef.