Categories: Comunitate

Primarul din Brănişca spune lucrurilor pe nume

Magdalena Şerbanhttp://www.mesagerulhunedorean.ro/wp-content/uploads/2013/03/04-Teodor-Lazar-Primar-Branisca-5175.jpg

România are unele legi bizare. Cu acest lucru sunt de acord şi primarii hunedoreni. Teodor Lazăr (foto), edilul-şef din Brănişca, spune că s-a ajuns într-acolo încât dacă faci câte ceva nu e bine, iar dacă nu faci nimic, eşti pus la zid.

De-a râsu’-plânsu’

„Vine perioada de primăvară şi am început curăţenia pe văi. Pentru că la primărie sunt terminalele tuturor instituţiilor statului, nu ne întreabă nimeni dacă putem face sau nu câte ceva, iar dacă vine vreun control de la Apele Române şi găseşte hârtii aruncate pe vale, primarul ia amendă. Parcă primarul ar fi şeful văii. Valea nici măcar nu e la noi în inventar, fiind clasificată şi aparţinând de Apele Române. Pe de altă parte, eu cu viceprimarul ne ocupăm de o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la pericolul de incendii a păşunilor şi pajiştilor, iar APIA ne presează pe altă parte. Parcă aş fi pompier de serviciu. ISU mă sună noaptea că intră codul portocaliu“, arată Teodor Lazăr.

După ADI, urmează ANI

Problemele nu se termină aici. Primarii hunedoreni şi-au cam dat demisia din Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), de spaimă că intră în dizgraţia legislaţiei Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind conflictul de interese. Conform acesteia, primarii nu au voie să facă parte din organisme de tip ADI. Dar pe cine să mai crezi? Respectiva prevedere se bate cap în cap cu legislaţia de constituire a ADI care, dimpotrivă, cere includerea primarilor. Şi uite aşa se duc pe Apa Sâmbetei posibilităţile de atragere a fondurilor europene. „Am fost convocaţi la ADI AQUA PREST şi ni s-a spus că în acest an se va semna un contract de câteva milioane de euro, de care vor beneficia comunităţile hunedorene ce numără de la 2.000 de oameni în sus. Iar noi, comunele care avem sub 2.000 de locuitori, ce să facem? Mai bine ne chema să ne dea o altă veste, gen eşti desfiinţat, te alipeşti de comuna X, dar beneficiezi de fonduri pentru investiţii. Suntem, la nivel de judeţ şi nu numai, câteva comune care pur şi simplu supravieţuim. Plus că 90 la sută din primarii ce au fost membri ADI şi-au dat demisia. Nu mi se pare normal ca primarii-membri ADI să fie luaţi la întrebări de ANI. Problema este că vom răspunde în faţa celor de la ANI pentru perioada cât am făcut parte din ADI, chiar dacă acum am demisionat. Se impune deci o modificare de lege. La nivel de comună, să zicem că numeşti pe cineva din primărie care să te reprezinte. Dar pe cine? Pe şefa Serviciului Public, de exemplu. Merge la şedinţe, dar nu poate, legal, să nu ia nici o decizie. Primarii şi viceprimarii intră sub incidenţa reglementărilor ANI, aşa că dacă nu ai o persoană de conducere care să aibă şi o strategie pentru următorii ani, e doar bătaie de joc. Acestea sunt structurile, noi le-am creat şi acum ne execută”, a fost concluzia primarului comunei Brănişca.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago