Primarul din Dobra a ajuns la capătul răbdării
Supărare mare la început de an. Edilul-şef al dobrenilor, Ovidiu Pădurean (foto), e mai hotărât ca niciodată să recupereze creanţele rămase de la taxele şi impozitele locale. Şi nu e vorba că persoanele fizice nu şi-au plătit dările, la acest capitol nu sunt probleme, ci se confruntă şi în 2013 cu indolenţa conducerii celor cinci composesorate ce-şi desfăşoară activitatea pe raza comunei, pentru că deşi au primit nenumărate înştiinţări, tot nu-şi achită impozitele la stat.
La an nou, poveste veche
„Efectiv, am ajuns la saturaţie. Recuperarea creanţelor din teren va fi principalul obiectiv ce-l am de rezolvat în acest prim trimestru. Prin urmare, nereuşind să colectăm din teren întreaga sumă, am hotărât ca taxele şi impozitele să rămână la fel ca anul trecut. În mare parte, le-am recuperat destul de greu şi aşa, iar dacă le-aş mări şi mai mult, cu siguranţă, gradul de colectare ar fi şi mai mic. Spre exemplu, nici în zi de azi, composesoratele de pe raza comunei nu şi-au achitat nici măcar o parte din impozite. Acum, suntem în discuţie, pentru a lua o hotărâre dacă vom apela la executare silită sau vom angaja o firmă specializată în recuperări creanţe. Eu, unul, am făcut destul pe recuperatorul, dar nu a mers. În ritmul acesta, se vor adăuga şi valorile din anul curent şi sigur nu le vom mai recupera în veci, pentru că suma tot creşte”, a arătat Ovidiu Pădurean, primarul comunei Dobra.
Pădurea înseamnă bani
Nu degeaba i se spune aurul verde, pentru că pădurea înseamnă bani. Aşa că pentru cei care întorc spatele obligaţiilor financiare, primarul are şi o soluţie. „Cred că este vorba fie de rea-voinţă, fie de nepăsare, fie chiar de proastă organizare şi administrare. Soluţii de a face rost de bani ar fi (să zicem că nu au în conturi, că le merge rău etc… deşi nu este cazul). Spre exemplu, composesoratul din Roşcani deţine 1.200 de hectare de pădure. Ar putea tăia 300 metri cubi de pădure pentru răritură şi să vândă, ca să facă rost de bani. 300 de metri cubi ar însemna undeva la 45.000 de lei, ca valoare. Prin urmare, le-ar şi rămâne bani, pe lângă ce trebuie să ne plătească. Cert este că lumea a văzut că vechea administraţie locală nu a făcut probleme şi consideră că va merge aşa şi în continuare. Fără discuţie, mă voi ţine de capul lor, până voi recupera tot, într-un fel sau altul”, a adăugat, hotărât, edilul-şef al comunităţii dobrene.