Fructele, legumele, precum şi tot ceea ce înseamnă zootehnie şi ramură agricolă sunt prea puţin valorificate, comparativ cu potenţialul ce-l oferă. Edilii din Lăpugiu de Jos ar demara investiţii în acest sens, însă, deşi nu duc lipsă de idei, nu au banii necesari pentru abordarea unor măsuri concrete.
Brand pădurenesc şi produse eco
Revoltat din cauza vremurilor pe care le trăim, Traian Alin Chiorean (foto), primarul din Lăpugiu de Jos, spune că, totuşi, sunt foarte multe lucruri de făcut acolo unde natura a fost darnică, iar judeţul Hunedoara nu duce lipsă de bogăţie.
„Spre exemplu – argumentează primarul – de primăvara, de când încep să rodească pomii, până la recoltele din toamnă, sunt multe fructe care rămân pe pământ şi se duc, odată cu prima ploaie. Avem mere, care deşi nu se încadrează în standardele comerciale, totuşi sunt lăsate de izbelişte, când pot fi valorificate altfel, nu doar prin vânzarea directă. Bine că ştiu alţii să le confieze şi să le comercializeze la preţuri mari. Afinele şi zmeura, la fel, iar de ciuperci, să nu mai vorbim, florile de tei din care iese o miere de te lingi pe degete, socul din care se prepară o socată adevărată, nu ca şi cea pe care o găseşti în magazine, toate pot cântări mult, dacă pui preţ pe ele. Acesta este motivul pentru care, făcând parte din GAL-ul «Ţinutul Pădurenilor», alături de alte primării, am promovat, spre implementare, o idee ce mi-o susţin: nu ar strica să facem un centru de colectare pentru fructe de pădure şi din livezile oamenilor, şi pe lângă acesta, poate şi o mică făbricuţă, în care putem să scoatem produsele finite (gemuri, miere etc.), pe care să le branduim cu marca «Ţinutul Pădurenilor», ceea ce poate face ca posibilii clienţi să devină, ulterior, potenţiali turişti. Trebuie să ne punem la punct economic mai întâi, apoi să visăm la turism. Colectarea fructelor de pădure ar fi păcat să nu fie exploatată cu cap, pentru că poate genera venituri şi locuri de muncă pentru comunitate. Trebuie să ne ajutăm noi de noi, pentru că altfel, nu ne ajută nimeni”, a subliniat edilul din Lăpugiu de Jos.
…plus start la proiecte
Sătul să-şi cârpească puşculiţa de la bugetul local, Traian Alin Chiorean a pus piciorul în prag, demarând, spre finanţare de la UE, un proiect pe Măsura 125A, pentru modernizarea drumurilor agricole din comună, iar acum, vrea să-şi mai încerce norocul cu unul destinat potenţialului turistic, pe Măsura 313. “Vreau să obţin bani europeni, pentru a pune bazele unui centru de informare turistică. Suntem poarta de intrare în Banat şi acest lucru poate fi transformat în avantaj”, a încheiat primarul.
Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…
A renunțat la postul călduț și leafa de mii de lei chiar acum când se…
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Natalia Intotero, a anunțat finalizarea construcției…
Prof. dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general al județului Hunedoara Pentru că a fost recompensată…
Iosif N., din Călan Pentru că este acuzat că și-a abuzat sexual propriile fete, una…
O tânără din municipiul Petroșani a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de complicitate la…