Primarul din Rapoltu Mare vrea mai multă apă în comună

Magdalena Şerban

Alimentarea cu apă a patru sate din comuna Rapoltu Mare a fost realizată în anul 2004, cu ajutorul unei finanţări europene. Trecerea timpului a scos însă la iveală faptul că în perioadele de secetă, debitul apei scade foarte mult, creând serioase probleme în alimentarea cu apă potabilă a comunităţii.
„În cazul satelor care beneficiază de aducţiune de apă – Rapoltu Mare, Bobâlna, Folt şi Boiu – există o problemă legată de izvorul captat, care nu face faţă. Este vorba de un izvor din amonte, din satul Boiu, de suprafaţă, fiind alimentat mai mult de ploi şi mai puţin din interior. Aşa că, împreună cu primarul oraşului Geoagiu, care şi el are probleme legate de alimentarea cu apă, am înaintat adrese Consiliului Judeţean, pentru ca prin Apa Prod, să se găsească soluţii de suplimentare a necesarului de apă. O primă soluţie ar fi să venim cu o magistrală de la Simeria până la Geoagiu, iar la ea să ne cuplăm şi noi. Astfel, în perioadele de secetă mare, să reuşim să suplimentăm debitul. Alta ar mai fi ca din reţeaua Goscom Orăştie, să venim cu o conductă prin Pricaz, să traversăm Mureşul şi să o aducem la Rapolt şi la Geoagiu. Calculele de preţ şi de eficienţă, dar şi debitul, vor fi cele care vor genera decizia finală”, afirmă Octavian Roman (foto), primarul din Rapoltu Mare.
Potrivit acestuia, satul Rapolţel este singurul care nu se încadrează în acest proiect, deoarece din cauza poziţiei sale geografice, nu poate beneficia de alimentare cu apă în sistem centralizat. „Satul se află într-o zonă stâncoasă, iar săpăturile necesare lucrărilor ar afecta fundaţiile caselor de aici. Pentru necesarul de apă, oamenii au fântâni şi mai au acces la bazinul din centrul satului, de aici, procurându-şi apa pentru spălat şi pentru adăpatul vitelor. Am realizat un studiu de fezabilitate, atât pentru aducţiunea de apă, cât şi pentru introducerea canalizării, dar în condiţiile amintite, sunt slabe şansele să fie rezolvată problema. Noroc că fântânile oamenilor nu seacă. Plus că izvorul din centrul satului are debitul constant şi nu e afectat nici în perioadele de secetă”, precizează primarul din Rapoltu Mare.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Eu credeam ca vrea mai multe capre ca sa justifice pasunile luate,ce de drept ar fi trebuit date altora.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago