Categories: Comunitate

Primarul din Romos are multe realizări, dar şi noi proiecte

Magdalena Şerban

Proiecte europene, investiţii sau sărbători, toate şi-au anunţat prezenţa pentru anul ce vine, în comuna Romos. Mircea Pătrânjan (foto), primarul acestei frumoase comune, are câte o filă din agendă, pentru fiecare.

Prima dată, lucrările…
„Avem în lucru un proiect pe Măsura 125B, în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru modernizarea a 11 kilometri de drumuri forestiere din Romos şi Ciungu Mare. E executat cam 20 la sută şi se va lucra până ne va permite vremea. Proiectul în valoare de 2,5 milioane de euro, ce a presupus alimentarea cu apă potabilă în sistem centralizat, în satele Romos şi Romoşel, precum şi introducerea reţelei de canalizare pentru ape uzate şi menajere şi a două staţii de epurare, în aceleaşi sate, este finalizat. Momentan, lucrăm la branşamentele de apă în Romos şi Romoşel, din banii de la bugetul local. Oamenii nu plătesc nimic. În final, vom cuprinde 640 de familii, până acum, reuşind să aducem apa la poartă unui număr de 480 de gospodării. Investiţia se face din bugetul propriu şi se lucrează cu două echipe concomitent, câte una în fiecare sat. Mai avem depus, pe fonduri de Mediu, un proiect pentru alimentarea cu apă la Vaidei în valoare de 6.400.000 de lei. Aşteptăm finanţare”, a precizat Mircea Pătrânjan.

…apoi investitorii…
Nimic nu-i scapă edilului-şef. Mai ales perspectivele unor noi investiţii. „Avem în administrare 1.200 de hectare de păşune, din care 400 de hectare sunt concesionate unei asociaţii din Ciungu Mare, formată din 60 de familii care deţin peste 400 de vaci. Gândul meu este să găsim un investitor care să facă o făbricuţă de lapte în apropiere, pentru a avea piaţă de desfacere la lapte, aceşti oameni. Momentan, ei duc laptele la Orăştie şi la Cugir. În Ciungu Mare, sunt 134 locuitori, adică 64 de case“, a precizat primarul.

…încasările…
De departe cel mai vizat capitol bugetar este cel al colectării de taxe. „Sunt 13 societăţi comerciale active pe raza comunei, iar cu încasările de impozite nu stăm prost. În fiecare an, se colectează cam 96-98 la sută din ele. Mai avem nişte fonduri ce vin de la ocolul silvic privat, înfiinţat de trei primării: noi, Orăştie şi Beriu. Avem 3.750 hectare de pădure. După ce se scad cheltuielile, noi primim o cotă parte din venit”, a mai arătat edilul-şef.

…şi distracţia
Saşii şi-au pus amprenta asupra comunităţii din Romos. După 1990, majoritatea a plecat în Germania şi Austria, dar nu-şi uită rădăcinile şi revin mereu la Romos. „Pe raza comunei sunt 46 de case de saşi şi 160 de oameni plecaţi în afara ţării. Se întorc în zonă, în concedii. Anul viitor, vrem să organizăm o nouă ediţie a manifestării „Fiii satului“, care să ţină două zile. O zi va fi dedicată special saşilor plecaţi peste hotare, iar cea de-a doua este pentru întreaga comunitate. Nu am mai organizat o asemenea manifestare din anul 2006, de la sărbătorirea a 800 de ani de atestare documentară a Romosului. Sunt cheltuieli mari pe care noi, administraţia locală, le suportăm în totalitate”, a spus, în încheiere, Mircea Pătrânjan, primarul comunei.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

2 zile ago

Funcționari din Primăria Petroșani, declarați nevinovați de cea mai înaltă instanță a României

Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…

3 zile ago