Primarul din Șoimuș, bun de plată, după ce a dat lucrări unor firme fără personal specializat și a împărțit contractele ca să nu mai facă licitații. Unde sunt banii cetățenilor?
Mare e grădina lui Dumnezeu! Nu știm cum conduce primarul din Șoimuș comuna, dar cei de la Curtea de Conturi au făcut un raport după verificări la primăria lui Mihai Irimie, raport care arată grave nereguli.
Nu e că Irimie este primar de puțin timp, dar se vede treaba că nu prea le are el cu respectarea procedurilor necesare pentru efectuarea de lucrări în comuna Șoimuș.
Fără penalități
Așa, spre exemplu, în raportul de audit de conformitate din data de 16 ianuarie 2025, cei de la Camera de Conturi Hunedoara arată că la societatea Șoim Cons SRL Șoimuș, aflată în subordinea CL Șoimuș, au fost constatate neconformități, ca alegerea incorectă a procedurii de achiziție, decontarea manoperei către o societate fără personal de specialitate angajat, nestabilirea de dobânzi penalizatoare pentru încasarea cu întârziere a facturilor emise către UAT Șoimuș.
Cei de la Camera de Conturi Hunedoara susțin că „veniturile societății Șoim Cons SRL a fost diminuat cu aproape 300.000 de lei”, după ce firma primăriei Șoimuș nu a încasat la termen facturile de la o firmă căreia i-a comandat lucrări în comună, neîncasând penalități. Mai mult, firma primăriei a împărțit un contract de lucrări în valoare de peste 900.000 de lei în mai multe contracte, cu același furnizor, astfel încât să cumpere direct de la cine au vrut mușchii celor de la primărie. Un alt contract evidențiat de Camera de Conturi arată că un alt contract, de peste 700.000 de lei, a fost și el divizat în mai multe, pentru închirierea utilajelor necesare pentru rețeaua de canalizare și transportul materialelor în șantier. La fel s-a procedat la Primăria Șoimuș și pentru un contract de aproape 500.000 de lei, pentru închirierea utilajelor necesare lucrărilor de asfaltare.
Dar, astea sunt sume mici. Stați să vedeți cum a reușit primarul Mihai Irimie să împartă un contract de aproape 6 milioane de lei, pentru lucrări de asfaltare pe străzile din comună, în 3 contracte. „Cu toate că valoarea estimată a lucrărilor de așternere strat BAD 22,4 și BA 16 era stabilită la momentul respectiv, au fost încheiate trei contracte de lucrări prin cumpărare directă, iar abia ulterior a fost demarată o procedură simplificată în urma căreia a fost încheiat un nou contract”, susțin inspectorii de la Camera de Conturi. Consecința, o arată tot inspectorii, „neefectuarea în condiții de eficiență economică a achizițiilor publice”. (A.N.)