Comunitate

Primarul din Vaţa de Jos se pregăteşte pentru demararea cadastrării

02 Milu Folescu  primar vata (1)Data de 1 august a fost prima zi în care primăriile au putut depune cereri de finanţare pentru efectuarea lucrărilor de cadastrare, ale căror costuri vor fi decontate de stat. Însă, nu toţi conducătorii de administraţii locale au optat pentru încadrarea în primul termen, considerând perioada prea scurtă. Unul dintre cazuri este Vaţa de Jos.
“Am amânat primul termen şi vom începe din luna octombrie. Am făcut asta, deoarece nu ne-am fi încadrat în timp şi riscam să pierdem finanţarea. Am discutat şi cu alţi colegi primari şi nici ei nu cred că pot să onoreze cerinţele, aşa că vor amâna. Trebuie făcute solicitări de oferte, organizată licitaţie, să pregăteşti acte şi diverse, dar nu asta e problema, ci termenul prea scurt. Referitor la domeniul public, pot spune că avem deja întăbulate câteva obiective. Cum au fost bani, am rezolvat şi capitolul acesta. Necazul e că întăbularea e cam scumpă şi ar fi fost alte priorităţi investiţionale. Localnicii nu prea au nici ei proprietăţile întabulate. Să tot fie vreo 10 la sută din populaţia de pe raza comunei, cu actele la zi. Sunt sate necooperativizate, iar acolo e şi mai greu. Chiar zilele trecute îmi spunea cineva că ar avea nevoie de 8.000 de lei ca să ajungă proprietar cu acte în regulă a unui teren. Dacă se punea problema să-l vândă, la cum sunt preţurile în zonă, nu ia nici jumătate din sumă. Poate în cazul caselor se mai justifică câte o cheltuială de felul acesta, pentru că le laşi moştenire sau le vinzi, dar pentru un teren nu e rentabil absolut deloc. S-au dat şi titluri de proprietate şi avem foarte puţini care nu şi le-au ridicat”,  a precizat Milu Folescu (foto) primarul comunei Vaţa de Jos.
De amintit că procesul de cadastrare a imobilelor este un proiect îndelung aşteptat. De cadastru, respectiv delimitarea exactă a proprietăţilor, depind atât acordarea subvenţiilor europene către agricultori, cât şi tranzacţiile cu terenuri.
Lucrările de cadastrare ar urma să se încheie abia în anul 2023. Pentru fiecare primărie, care deserveşte între 100 şi 2.250 de imobile, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) alocă maximum 132.519 de lei. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura